Ostrożnie z tą przyprawą podczas przyrządzania bigosu. Można nią narobić wiele szkód

Bigos to potrawa powszechnie znana i lubiana. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie świątecznym. Tradycyjne danie z kapusty i aromatycznych dodatków wzbogaca wigilijny stół, a u miłośników kuchni polskiej wywołuje wilczy apetyt. Jak prawidłowo doprawić bigos, aby smakował doskonale? Podpowiadamy.

Tradycyjny polski bigos składa się z kapusty oraz mięsa, zwłaszcza boczku wieprzowego, łopatki wieprzowej i wysokiej jakości kiełbasy. W potrawie nie może zabraknąć również aromatycznych grzybów leśnych oraz odpowiednich przypraw, dzięki którym danie smakuje wykwintnie, intensywnie i absolutnie smakowicie. Przygotowanie bigosu jest zadaniem dość czasochłonnym, a na dodatek podstępnym - można przy tym popełnić kilka błędów, które burzą delikatną równowagę smakową. Dzięki poniższym wskazówkom z łatwością ich unikniesz.

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Jak prawidłowo doprawić świąteczny bigos? Nie przeholuj z solą, bo czeka cię katastrofa kulinarna

Na wyśmienity bigos składa się cała gama przypraw i dodatków. Bez nich potrawa byłaby jałowa i zwyczajnie nieapetyczna. Podstawowym błędem, który popełnia większość smakoszy, jest moment solenia. Sól - jeśli w ogóle - powinna być zawsze dodawana na końcu. Wszystkie składniki w garnku zdążą się już wtedy "przegryźć". Może się również zdarzyć tak, że nasz bigos nie będzie nawet wymagał solenia.

Podczas wielogodzinnego gotowania, wędzonka, której użyliśmy, może zapewnić potrawie słonego posmaku. Sól może być też zbędna wtedy, kiedy nasz bigos bazuje głównie na kapuście kiszonej, która sama w sobie jest już wystarczająco słona. W takim wypadku bigos nie potrzebuje dosalania. Zbyt duża ilość tego dodatku może zniekształcić smak dania i zaburzyć jego kompozycję. 

Te dodatki wzbogacą smak i aromat bigosu

Standardowo w bigosie powinny znaleźć się takie przyprawy jak: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny, kminek oraz majeranek. Dla urozmaicenia smaku warto dodać także kilka ziaren jałowca. Niektórzy idą jednak o krok dalej i wzbogacają bigos czosnkiem. Wystarczy kilka jego ząbków, aby wydobyć z dania nieco bardziej pikantne nuty. Ważne jednak, aby dodać go na sam koniec gotowania - w przeciwnym wypadku mógłby nabrać gorzkiego aromatu, który udzieliłby się kapuście.

Tradycyjne receptury podpowiadają także, by nie żałować w bigosie suszonych śliwek. Przełamują one wytrawny smak potrawy i nadają nieco słodszych nut. Zamiast owoców można też użyć niewielkich ilości miodu spadziowego bądź gryczanego. Wszystkie te dodatki uszlachetniają polski bigos i nadają mu wyjątkowego smaku. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA