Sałatkę jarzynową robisz tak? Doświadczone gospodynie spojrzałaby na ciebie spod byka. Chodzi o ten składnik

Królowa jest tylko jedna. I nie mamy na myśli Dody, Maryli Rodowicz ani Beaty Kozidrak. Będziemy dziś pisać o królowej świątecznego stołu, czyli o sałatce jarzynowej. Co zrobić, żeby była pyszna i długo dobra do jedzenia? Uważaj na jeden składnik. Nie, nie jest to majonez.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka jarzynowa. Spotkania rodzinne, święta najróżniejsze nie mogą się bez niej obejść. To znaczy, mogą, ale będzie czegoś brak. Dziś skupimy się właśnie na naszej królowej i podpowiemy, czego nie robić, by sałatka jarzynowa była pyszna przez kilka dni. Pewien składnik nie do końca ułatwi nam to zadanie. Chodzi o nasze ukochane warzywo -cebulę. 

Zobacz wideo

Cebula w sałatce jarzynowej. Co z nią nie tak?

Co z nią nie tak. No jedna rzecz. Cebula owszem, dodaje smaku, ale niestety, to jedno z warzyw, które najszybciej się psuje i kwaśnieje. Jeśli od razu wymieszasz sałatkę jarzynową z cebulą, to będzie smaczna maksymalnie przez dwa dni. A przecież na święta robimy sałatkę jarzynową w ilościach hurtowych. Co zatem zrobić, by sałatka jarzynowa była pyszna przez kilka dni?

Ten patent sprawi, że sałatka jarzynowa będzie pyszna przez wiele dni

Jak już pokroisz w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler i jajko, dodasz groszek i wyjmiesz z lodówki majonez, czas dodać ogórki i cebulę. Hola, hola. Z tą cebulą się wstrzymaj, zwłaszcza gdy masz dużą ilość sałatki. Ważną zasadą jest to, że cebulę dodajemy do sałatki na bieżąco. Jak masz naprawdę dużą ilość pysznej jarzynowej, wymieszaj najpierw wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem i zostaw. Dopiero kiedy chcesz nałożyć do salaterek, wówczas dodaj cebulę i majonez, a także musztardę. Dzięki temu twoja jarzynowa będzie pyszna przez kilka dni. 

Więcej o: