Barszcz, który nie jest barszczem. Ta aromatyczna zupa z buraków zrobi furorę na wigilijnym stole

Na stole wigilijnym koniecznie musi pojawić się zupa. Zwykle jest to tradycyjny barszcz z uszkami, zupa rybna lub grzybowa. Klasyczny barszcz śmiało można jednak zastąpić jego bardziej nowatorską, kremową wersją z dodatkiem pikantnego chrzanu. Goście świąteczni będą zachwyceni.

Klasyczny barszcz już się znudził? Buraczany krem to świetna propozycja na uroczystą wieczerzę wigilijną. Intensywny zapach potrawy rozniesie się po całym domu, przywołując do stołu wszystkich domowników i gości. Krem z buraków jest niezwykle aromatyczny, nieco pikantny i zjawiskowo czerwony. Gwarantujemy, że zrobi furorę większą niż wizyta św. Mikołaja!

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Barszcz z uszkami w nowatorskim wydaniu. Wychodzi lekko pikantny, kremowy i aromatyczny

Krem z buraków to nie tylko doskonały pomysł na jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Zupa ta równie dobrze sprawdzi się jako rozgrzewający i sycący obiad w sezonie zimowym. Jego przygotowanie nie jest ani przesadnie skomplikowane, ani czasochłonne, zwłaszcza jeśli mamy gotowy bulion warzywny, który został nam chociażby z wczorajszego rosołu. Z przyrządzeniem smacznej alternatywy dla barszczu poradzi sobie każdy miłośnik kuchni polskiej.

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 jabłko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 130 ml śmietany 12 proc.,
  • sok z połowy cytryny,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz.

Krem z buraków z dodatkiem chrzanu. Sposób przygotowania

Warzywa umyj, a następnie pokrój w kostkę. Przygotuj głęboki garnek o grubym dnie. Wlej do niego odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę z drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę oraz buraki. Podsmażaj przez kilka minut, po czym zalej całość bulionem warzywnym i zagotuj.

Do gotującego się wywaru dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz jabłko z wyciętym gniazdem nasiennym. Gotuj wszystkie składniki na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie. W dalszej kolejności zblenduj je przy pomocy blendera ręcznego lub przełóż je do blendera z kielichem. 

Po zmiksowaniu dopraw zupę solą i pieprzem wedle uznania. Wlej świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i wymieszaj. Na koniec zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj go ze śmietaną. Talerze z zupą udekoruj kwaśno-pikantnym kleksem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA