Jak podasz takiego łososia, to rodzina obsypie cię złotem. Zaskocz gości w święta tym prostym przepisem

W święta serwujemy tradycyjne potrawy, które każdy zna i lubi. A gdyby zaserwować coś, czego świąteczni goście jeszcze nie próbowali? Dziś mamy dla was przepis na gravlax, czyli skandynawski przysmak. To łosoś, za którego można oddać duszę. Przepis jest bardzo łatwy, ale ważny jest czas.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ryba po grecku, karp po żydowsku, śledź w oleju, ryba w galarecie i smażona. Ryb na naszych świątecznych stołach jest mnóstwo, ale takiej na pewno nie robiliście. Gravlax to wymarzona przekąska nie tylko na święta, lecz także na każde spotkanie w większym gronie. To po prostu mięso łososia, które dojrzewa przez jakiś czas, by później zachwycić nas smakiem. Jak go zrobić? Lepiej nie zwlekaj do świąt. 

Zobacz wideo

Łosoś gravlax - przepis na pyszną przystawkę

Składniki:

  • 2 filety z łososia po ok. 500 g (łosoś nie może być mrożony)
  • 5 łyżek soli
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kulek ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • kilka kulek jałowca
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 3 cytryny

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj pudełko próżniowe lub brytfannę i coś ciężkiego, czym można obciążyć później potrawę.
  2. Płaty łososia osusz i wyjmij ości, jeśli je widzisz. Następnie posiekaj koper i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, razem z sokiem z jednej cytryny. Jeśli masz moździerz, rozgnieć w nim ziele angielskie i jałowiec. 
  3. Płaty łososia włóż do naczynia i dokładnie nasmaruj przyprawami i dodaj koper. Następnie obciąż mięso czymś ciężkim i włóż do lodówki. Łosoś powinien marynować się przez 5-7 dni. Jednak co jakiś czas odwracaj  rybę by, równomiernie nabrała aromatu przypraw. 

Takiego łososia możesz położyć na zimną płytę, na świąteczny stół i na kanapki. Pamiętaj jednak, by kroić go bardzo cienko - wtedy jest najsmaczniejszy.

Więcej o: