Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ryba po grecku, karp po żydowsku, śledź w oleju, ryba w galarecie i smażona. Ryb na naszych świątecznych stołach jest mnóstwo, ale takiej na pewno nie robiliście. Gravlax to wymarzona przekąska nie tylko na święta, lecz także na każde spotkanie w większym gronie. To po prostu mięso łososia, które dojrzewa przez jakiś czas, by później zachwycić nas smakiem. Jak go zrobić? Lepiej nie zwlekaj do świąt.
Łosoś gravlax - przepis na pyszną przystawkę
Składniki:
- 2 filety z łososia po ok. 500 g (łosoś nie może być mrożony)
- 5 łyżek soli
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kulek ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego
- kilka kulek jałowca
- 2 pęczki świeżego koperku
- 3 cytryny
Sposób wykonania:
- Przygotuj pudełko próżniowe lub brytfannę i coś ciężkiego, czym można obciążyć później potrawę.
- Płaty łososia osusz i wyjmij ości, jeśli je widzisz. Następnie posiekaj koper i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj, razem z sokiem z jednej cytryny. Jeśli masz moździerz, rozgnieć w nim ziele angielskie i jałowiec.
- Płaty łososia włóż do naczynia i dokładnie nasmaruj przyprawami i dodaj koper. Następnie obciąż mięso czymś ciężkim i włóż do lodówki. Łosoś powinien marynować się przez 5-7 dni. Jednak co jakiś czas odwracaj rybę by, równomiernie nabrała aromatu przypraw.
Takiego łososia możesz położyć na zimną płytę, na świąteczny stół i na kanapki. Pamiętaj jednak, by kroić go bardzo cienko - wtedy jest najsmaczniejszy.