Kwaśnica wigilijna wygrywa z barszczem. Robię ją od lat i nie zapominam o ważnym składniku

W moim rodzinnym domu święta są bardzo wyjątkowe. Zamiast barszczu czerwonego z uszkami, stawiamy na wigilijną kwaśnicę. To danie, na które czekamy cały rok, a jego wykonanie jest banalne. Potrzebujesz grzybów, kapusty i kilku dodatków.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kwaśnica wigilijna to w moim domu obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. To właśnie od tej zupy zaczynamy uroczystą kolację i muszę przyznać, że w tym dniu smakuje wyjątkowo. Przepis jest banalny, ale najlepiej użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ma piękny, zielonozłoty kolor i nadaje wigilijnym potrawom niesamowitego smaku. 

Zobacz wideo

Kwaśnica wigilijna - barszcz przy niej się chowa

Składniki:

  • 2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (warto wzbogacić go o dwie łyżki sosu sojowego)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby wcześniej namocz w ziemnej wodzie. Dla aromatu dodaj 2 listki laurowe oraz kawałek cebuli. Kiedy będą już miękkie, ugotuj je w tej samej wodzie z odrobiną soli. 
  2. Do garnka z wywarem warzywnym włóż pokrojoną kapustę. Dopraw do smaku zielem angielskim oraz listkami laurowymi i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. 
  3. Do miękkiej kapusty dodaj grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. 
  4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę i całość chwilkę podsmażaj. Następnie dodaj całość do zupy i gotuj przez ok. 10 minut. 
  5. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem i jeśli chcesz, możesz zabielić śmietaną - ja tego nie robię, ale myślę, że taka wersja, także będzie smaczna.

Taka zupa jest, na pozór "biedna", ale gwarantuję, że smak jest genialny. Jest kwaśna, esencjonalna i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jeśli spróbujesz tej zupy świątecznej, barszcz czerwony będzie miał poważną konkurencję.

Więcej o: