Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie według rodzinnego przepisu Magdy Gessler
Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie musi być wyjątkowa. Taka jest sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Na samym wstępie warto nadmienić, że w przepisie nie podajemy dokładnych proporcji. Smak i składniki są kwestią bardzo indywidualną, co podkreśla sama restauratorka. Natomiast wskażemy kilka wskazówek autorki odnośnie samego przygotowania sałatki.
Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową na święta? Oto cenne wskazówki Magdy Gessler:
- Postaw na dobrej jakości ogórki kiszone. Najlepiej takie, które samodzielnie wykonasz. Możesz zakupić je na pobliskim rynku lub bezpośrednio u rolnika.
- Wybierz jabłka, które nie będą zbyt twarde. Co do smaku, powinny być jednocześnie słodkie jak i kwaskowe.
- Dodaj cebulę. Ten punkt może wzbudzać kontrowersje. Nie każdy przepada za smakiem i zapachem cebuli. Jeżeli nie jesteś przekonany co do tego czy goście wigilijni chętnie zjedzą sałatkę z cebulą, możesz podać cebulę w oddzielnym naczyniu. Pamiętaj o tym, aby dobrze ją posiekać.
- Nie dodawaj zbyt dużo ziemniaków. Częstym błędem, z jakim możemy się spotkać, jest dodawanie bardzo dużej porcji ziemniaków, przez co sałatka staje się zdecydowanie ziemniaczana.
- Postaw na domowej roboty majonez. Jego smak nie ma sobie równych. Możesz być pewny, że taki wyrób jeszcze bardziej podkręci smak.
- Grzybki nie mogą mieć ciągnącej, żelowej konsystencji. Muszą być chrupkie.
- Sałatka jarzynowa powinna być przygotowana nieco wcześniej. Wymieszaj same warzywa z solą, pieprzem. Resztę składników dodaj przed podaniem. Dzięki temu smaki i zapachy dobrze się przegryzą.
Zobacz wideo Sałatka Jarzynowa
Przepisy na sałatkę jarzynową są zawsze dobrym wyborem na święta
Przepisy na sałatkę jarzynową mogą się od siebie różnić. Spotkamy się z różnorodnymi kulinarnymi niuansami. Jedno jest pewne - sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Skoro znamy już kilka praktycznych zasad, możemy przejść do przepisu.
Sałatka jarzynowa - przepis Magdy Gessler:
Sałatka jarzynowa składniki:
- ogórki kiszone - 5 szt.
- kurki marynowane - 5 szt.
- jabłka - 1 szt.
- jaja na twardo - 4-5 szt.
- seler - 1 szt.
- korzeń pietruszki - 3-4 szt.
- marchewka - 3-4 szt.
- groszek konserwowy - 1 puszka
- kilka ziemniaków (ok. 5 sztuk)
- cebula - 1 duża
- majonez - 5 dużych łyżek
- odrobina musztardy
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
Wykonanie:
- Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj do miękkości w mundurkach.
- To samo zrób z marchewką, selerem oraz pietruszką.
- Kiedy warzywa się ugotują i ostygną, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
- Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
- Groszek odcedź z zalewy.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno (możesz podać ją oddzielnie w miseczce).
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Później obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj składniki ze sobą w misce, dopraw przyprawami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Później dodaj odrobinę musztardy i majonezu domowej roboty (tu znajdziesz przepis).
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz też: Niezawodny sernik, który zawsze wychodzi puszysty i nie opada. Jest tak pyszny, że aż grzech nie spróbować