Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta

Sałatka jarzynowa na święta w wykonaniu Magdy Gessler to ciekawa propozycja na święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez sałatki jarzynowej. Można wykonać ją w bardzo różnorodny sposób. Przed Wami przepis Magdy Gessler z czasów dzieciństwa.

Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie według rodzinnego przepisu Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie musi być wyjątkowa. Taka jest sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Na samym wstępie warto nadmienić, że w przepisie nie podajemy dokładnych proporcji. Smak i składniki są kwestią bardzo indywidualną, co podkreśla sama restauratorka. Natomiast wskażemy kilka wskazówek autorki odnośnie samego przygotowania sałatki.

Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową na święta? Oto cenne wskazówki Magdy Gessler:

  • Postaw na dobrej jakości ogórki kiszone. Najlepiej takie, które samodzielnie wykonasz. Możesz zakupić je na pobliskim rynku lub bezpośrednio u rolnika.
  • Wybierz jabłka, które nie będą zbyt twarde. Co do smaku, powinny być jednocześnie słodkie jak i kwaskowe.
  • Dodaj cebulę. Ten punkt może wzbudzać kontrowersje. Nie każdy przepada za smakiem i zapachem cebuli. Jeżeli nie jesteś przekonany co do tego czy goście wigilijni chętnie zjedzą sałatkę z cebulą, możesz podać cebulę w oddzielnym naczyniu. Pamiętaj o tym, aby dobrze ją posiekać. 
  • Nie dodawaj zbyt dużo ziemniaków. Częstym błędem, z jakim możemy się spotkać, jest dodawanie bardzo dużej porcji ziemniaków, przez co sałatka staje się zdecydowanie ziemniaczana. 
  • Postaw na domowej roboty majonez. Jego smak nie ma sobie równych. Możesz być pewny, że taki wyrób jeszcze bardziej podkręci smak.
  • Grzybki nie mogą mieć ciągnącej, żelowej konsystencji. Muszą być chrupkie.
  • Sałatka jarzynowa powinna być przygotowana nieco wcześniej. Wymieszaj same warzywa z solą, pieprzem. Resztę składników dodaj przed podaniem. Dzięki temu smaki i zapachy dobrze się przegryzą.
Zobacz wideo Sałatka Jarzynowa

Przepisy na sałatkę jarzynową są zawsze dobrym wyborem na święta

Przepisy na sałatkę jarzynową mogą się od siebie różnić. Spotkamy się z różnorodnymi kulinarnymi niuansami. Jedno jest pewne - sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Skoro znamy już kilka praktycznych zasad, możemy przejść do przepisu.

Sałatka jarzynowa - przepis Magdy Gessler:

Sałatka jarzynowa składniki:

  • ogórki kiszone - 5 szt.
  • kurki marynowane - 5 szt. 
  • jabłka - 1 szt.
  • jaja na twardo - 4-5 szt.
  • seler - 1 szt.
  • korzeń pietruszki - 3-4 szt.
  • marchewka - 3-4 szt.
  • groszek konserwowy - 1 puszka
  • kilka ziemniaków (ok. 5 sztuk)
  • cebula - 1 duża
  • majonez - 5 dużych łyżek
  • odrobina musztardy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Wykonanie:

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj do miękkości w mundurkach.
  2. To samo zrób z marchewką, selerem oraz pietruszką.
  3. Kiedy warzywa się ugotują i ostygną, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
  5. Groszek odcedź z zalewy.
  6. Cebulę obierz i posiekaj na drobno (możesz podać ją oddzielnie w miseczce).
  7. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Później obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
  8. Wymieszaj składniki ze sobą w misce, dopraw przyprawami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
  9. Później dodaj odrobinę musztardy i majonezu domowej roboty (tu znajdziesz przepis).
  10. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Zobacz też: Niezawodny sernik, który zawsze wychodzi puszysty i nie opada. Jest tak pyszny, że aż grzech nie spróbować

Więcej o: