Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Uwaga, dziś troszeczkę poszalejemy, Mamy dla was przepis na pierogi na święta, które niektórych wprawią w osłupienie, a innych - w zachwyt. Ten farsz zasługuje na specjalne traktowanie, bo jest po prostu pyszny. Pierogi ze śledziem? Owszem, ale nie tylko. Dodaj do tego grzyby i cebulę, a gościom spadną świąteczne skarpety. Przepis na ciasto na pierogi już znacie, zatem zabieramy się za farsz.
Pierogi ze śledziem - za ten farsz obsypią cię złotem
Składniki na farsz:
- ok. 500 g solonych płatów śledziowych
- ok. 700 g pieczarek
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia śledzi w ziemnej wodzie. Nie mogą być zbyt słone, dlatego podczas moczenia wymieniaj wodę. Musisz sprawdzać smak i wyjąć śledzie w wody w odpowiednim momencie.
- Kiedy śledzie się moczą, przygotuj pieczarki. Oczyść je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz także pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie tłuszczu, najlepiej na maśle. Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. Pod koniec delikatnie osól.
- Wymoczone filety śledziowe zmiel w maszynce o grubych oczkach. Możesz je także drobno posiekać, ale chyba opcja z maszynką jest szybsza i łatwiejsza.
- Do miski włóż śledzie oraz pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeśli uważasz, że farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wycinaj kółeczka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu wypłynięcia.
Taki farsz jest łatwy, tani i naprawdę pyszny. Jeśli chcesz go dodatkowo podkręcić, dodaj dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Dla lekkiej świeżości polecam dodać odrobinę tymianku lub zioła prowansalskie. Pietruszka także świetnie się sprawdzi.