Pierogi w tej wersji zwalą z nóg wszystkich gości. W roli głównej świąteczna ryba. Nie chodzi o karpia

Pierogi na święta to nie tylko kapusta i grzyby. Jeśli chcesz trochę zaszaleć, ten przepis na pewno się sprawdzi. Świąteczne pierogi wieją nudą i monotonią? Zamiast popularnego farszu z kapusty i grzybów użyj ryby. Nie zdajesz sobie sprawy, jak są pyszne pierogi ze śledziem.

Więcej przepisów na potrawy wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Uwaga, dziś troszeczkę poszalejemy, Mamy dla was przepis na pierogi na święta, które niektórych wprawią w osłupienie, a innych - w zachwyt. Ten farsz zasługuje na specjalne traktowanie, bo jest po prostu pyszny. Pierogi ze śledziem? Owszem, ale nie tylko. Dodaj do tego grzyby i cebulę, a gościom spadną świąteczne skarpety. Przepis na ciasto na pierogi już znacie, zatem zabieramy się za farsz.

Zobacz wideo

Pierogi ze śledziem - za ten farsz obsypią cię złotem

Składniki na farsz:

  • ok. 500 g solonych płatów śledziowych
  • ok. 700 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w ziemnej wodzie. Nie mogą być zbyt słone, dlatego podczas moczenia wymieniaj wodę. Musisz sprawdzać smak i wyjąć śledzie w wody w odpowiednim momencie. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj pieczarki. Oczyść je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz także pokroić w drobną kostkę. 
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie tłuszczu, najlepiej na maśle. Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. Pod koniec delikatnie osól. 
  4. Wymoczone filety śledziowe zmiel w maszynce o grubych oczkach. Możesz je także drobno posiekać, ale chyba opcja z maszynką jest szybsza i łatwiejsza. 
  5. Do miski włóż śledzie oraz pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeśli uważasz, że farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. 
  6. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wycinaj kółeczka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu wypłynięcia. 

Taki farsz jest łatwy, tani i naprawdę pyszny. Jeśli chcesz go dodatkowo podkręcić, dodaj dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Dla lekkiej świeżości polecam dodać odrobinę tymianku lub zioła prowansalskie. Pietruszka także świetnie się sprawdzi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA