O tej przekąsce goście będą mówić jeszcze długo po świętach. A to tylko cztery składniki

Gdy myślimy o świętach, do głowy przychodzą nam przede wszystkim przepisy na śledzie, karpie, barszcz czerwony, pierogi i serniki. Mało kto jednak myśli o przekąskach, które można byłoby postawić pomiędzy tymi wszystkimi niezbędnymi potrawami, a które wniosłyby powiew świeżości na świąteczny stół. Jedną z nich jest choinka z ciasta francuskiego. Nie dość, że kształtem jak najbardziej nawiązuje do Bożego Narodzenia, to jeszcze z pewnością wszystkim zasmakuje. Każdy przecież lubi ciasto francuskie.

Wszyscy zwykle ograniczamy się do jednej choinki i jest to oczywiście drzewko, które przyozdabiamy bombkami, łańcuchami i lampkami. Nie ma jednak nic złego w tym, żeby choinek w domu było więcej. I wcale nie muszą to być żywe lub sztuczne drzewka. Można też zrobić wspaniałą, oryginalną przekąskę, jaką jest choinka z ciasta francuskiego. 

Na pierwszy rzut oka jej zrobienie może wydawać się trudne. W rzeczywistości jednak poradzi sobie z nią każdy. Na dodatek potrzebować będziecie tylko czterech składników. Taka choinka z ciasta francuskiego wspaniale wzbogaci i ożywi świąteczny stół. Jeśli macie bardzo restrykcyjne podejście do tradycji i trudno wam wyobrazić sobie podanie takiej nieoczywistej przekąski podczas wigilii, możecie to zrobić równie dobrze w pierwszy lub drugi dzień świąt. Choinka z ciasta francuskiego to też bardzo fajna propozycja na imprezę sylwestrową. Poniżej znajdziecie cały przepis.

Zobacz wideo

Choinka z ciasta francuskiego. Przepis na przekąskę, o której goście będą mówić długo po świętach

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • mała puszka masy makowej,
  • jajko,
  • garść suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Choć może się wydawać, że to skomplikowana przekąska, to choinka z ciasta francuskiego wbrew pozorom wcale nie jest trudna do zrobienia. Zaczynamy od posmarowania dużego prostokąta ciasta francuskiego cienką warstwą masy makowej. Posypujemy ją suszoną żurawiną i przykrywamy wszystko drugim płatem ciasta francuskiego. Z tak przygotowanego prostokąta wycinamy kształt choinki. Po obu jej stronach wykonujemy co centymetr poprzeczne nacięcia, uważając przy tym, aby nie przeciąć środka. Powstaną w ten sposób paski ciasta, które będą imitować gałązki choinki. Należy skręcić je wokół własnej osi. Na koniec smarujemy choinkę z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem i pieczemy ją przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu choinkę z ciasta francuskiego możecie też udekorować np. kolorowymi, słodkimi groszkami, które będą imitować bombki.

Choinka z ciasta francuskiego to niejedyna przekąska w tym kształcie, którą możecie przygotować. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na choinki brownie. Nie dość, że są piękne, pyszne i słodkie, to jeszcze mają dodatkową zaletę - w przeciwieństwie do drzewek nie gubią igieł.

Więcej o: