-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potrawę, ponieważ zawsze dodaję konkretny olej. Zawsze rzepakowy i zawsze tłoczony na zimno.
Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta wigilijna to coś więcej, niż zwykła potrawa i to z kilku powodów. Nie jest to bigos - mówimy o Wigilii, więc mięsa nie będzie w tym daniu. Ale nie zmienia to faktu, że kapusta wigilijna jest treściwa, aromatyczna i pyszna, jak mało co. Co jest istotne oprócz kapusty i grzybów? No kto nie kocha cebulki..? Tylko tę cebulkę (i nie tylko) trzeba podsmażyć. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest gwarancją smaku.
Kapusta wigilijna - przepis
Składniki:
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- pełna szklanka suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, kminek (opcjonalnie) listki laurowe i ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Zacznij od grzybów. Suszone grzyby skrusz w dłoniach i włóż je do miski. Następnie zalej je wodą i dodaj pół cebuli i 2 listki laurowe. Mocz je przez ok. 2-3 godziny.
- Kiedy grzyby się moczą, ugotuj kapustę. Zalej ją niewielką ilością wody, dodaj ziele angielskie i listki laurowe i gotuj, aż kapusta będzie miękka.
- Do ugotowanej kapusty dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały i dokładnie wymieszaj. Następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż nadmiar wody odparuje.
- Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Do gorącego oleju dodaj odrobinę soli i cukru - to świetnie podrasuje smak potrawy.
- Podsmażoną cebulę dodaj do kapusty i wymieszaj. Na wolnym ogniu podsmażaj całość przez ok. 20 minut. Pod koniec smażenia dopraw przyprawami, jednak kminek dodaj nieco wcześniej.