Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju

Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potrawę, ponieważ zawsze dodaję konkretny olej. Zawsze rzepakowy i zawsze tłoczony na zimno.

Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kapusta wigilijna to coś więcej, niż zwykła potrawa i to z kilku powodów. Nie jest to bigos - mówimy o Wigilii, więc mięsa nie będzie w tym daniu. Ale nie zmienia to faktu, że kapusta wigilijna jest treściwa, aromatyczna i pyszna, jak mało co. Co jest istotne oprócz kapusty i grzybów? No kto nie kocha cebulki..? Tylko tę cebulkę (i nie tylko) trzeba podsmażyć. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest gwarancją smaku.

Zobacz wideo

Kapusta wigilijna - przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • pełna szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, kminek (opcjonalnie) listki laurowe i ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od grzybów. Suszone grzyby skrusz w dłoniach i włóż je do miski. Następnie zalej je wodą i dodaj pół cebuli i 2 listki laurowe. Mocz je przez ok. 2-3 godziny. 
  2. Kiedy grzyby się moczą, ugotuj kapustę. Zalej ją niewielką ilością wody, dodaj ziele angielskie i listki laurowe i gotuj, aż kapusta będzie miękka. 
  3. Do ugotowanej kapusty dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały i dokładnie wymieszaj. Następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż nadmiar wody odparuje. 
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Do gorącego oleju dodaj odrobinę soli i cukru - to świetnie podrasuje smak potrawy. 
  5. Podsmażoną cebulę dodaj do kapusty i wymieszaj. Na wolnym ogniu podsmażaj całość przez ok. 20 minut. Pod koniec smażenia dopraw przyprawami, jednak kminek dodaj nieco wcześniej. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.