Każda gospodyni i każdy gospodarz mają choć jeden tajemny przepis, który mogą wyciągnąć niczym as z rękawa. Niezależnie czy chodzi o nietypowy składnik, specjalną technikę gotowania, czy kontrowersyjny dodatek do dania, sekretne przepisy zawsze robią wrażenie. Podobnie jest z recepturą tiktokerki Natalii Maszkowskiej (@nathallae), która do świątecznych pierniczków dodaje... majonez. Jak zapewnia, dzięki temu ciastka wychodzą kruche jak marzenie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wyrobione dokładnie ciasto należy zawinąć w folię spożywczą lub czystą foliówkę i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Dzięki temu ciasteczka będą dodatkowo kruche. Warto też podzielić ciasto na mniejsze części, by nie ogrzewać zbyt dużej jego ilości, podczas wycinana kształtów.
Schłodzone ciasto wałkuj na grubość ok. 1 centymetra, a następnie przejdź do najlepszej zabawy, czyli wycinania kształtów. Gotowe, choć surowe ciastka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe i ostudzone ciastka możesz ozdobić lukrem, cukrem pudrem, lub od razu przejdź do zajadania się nimi. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!