Zamiast do sałatki jarzynowej, dodaj ten składnik do pierniczków. Wigilijne ciasteczka będą kruche jak nigdy

Jakie powinny być idealne pierniczki bożonarodzeniowe? Przede wszystkim intensywnie korzenne, słodkie i bajecznie kruche. Niestety, zdarza się, że wigilijne ciasteczka wychodzą zbyt twarde i potrzebują czasu, by zmięknąć. Jeśli przygotujesz je na ostatnią chwilę, możesz być w kropce, chyba że dodasz do ciasta nietypowy składnik. Z pewnością masz go w lodówce.

Każda gospodyni i każdy gospodarz mają choć jeden tajemny przepis, który mogą wyciągnąć niczym as z rękawa. Niezależnie czy chodzi o nietypowy składnik, specjalną technikę gotowania, czy kontrowersyjny dodatek do dania, sekretne przepisy zawsze robią wrażenie. Podobnie jest z recepturą tiktokerki Natalii Maszkowskiej (@nathallae), która do świątecznych pierniczków dodaje... majonez. Jak zapewnia, dzięki temu ciastka wychodzą kruche jak marzenie. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 100 g cukru,
  • 130 g miodu,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypta soli.

Jak przygotować pierniczki z majonezem? Przepis jest dziecinnie prosty

  1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
  2. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj również przesiane przez sitko kakao.
  3. Do suchych składników dodaj jajko, majonez i ostudzoną masę z miodu, cukru i przypraw.
  4. Ciasto na pierniczki zagniataj, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  5. masło z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i odrobiną soli. W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, majonez, jajko i lekko ostudzoną masę z rondelka. Wszystko łączymy i zagniatamy jednolite ciasto, po czym chłodzimy je przez 20 minut w lodówce.

Wyrobione dokładnie ciasto należy zawinąć w folię spożywczą lub czystą foliówkę i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Dzięki temu ciasteczka będą dodatkowo kruche. Warto też podzielić ciasto na mniejsze części, by nie ogrzewać zbyt dużej jego ilości, podczas wycinana kształtów.

Schłodzone ciasto wałkuj na grubość ok. 1 centymetra, a następnie przejdź do najlepszej zabawy, czyli wycinania kształtów. Gotowe, choć surowe ciastka, przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowe i ostudzone ciastka możesz ozdobić lukrem, cukrem pudrem, lub od razu przejdź do zajadania się nimi. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.