Śledzik po diabelsku z przepisu Tomasza Strzelczyka. Pikantny hit na święta i imprezę sylwestrową

Śledzie to stały element wigilijnej wieczerzy. Pojawiają się w niemal każdym polskim domu pod różną postacią. Dziś przychodzimy z propozycją śledzika po diabelsku, czyli smakowitego dania autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wychodzi pikantnie, aromatycznie i pysznie. Goście będą nim zachwyceni.

Święta bez śledzi nie byłyby takie same - tę opinię podziela większość Polaków, dlatego tak wiele osób spędza przedświąteczny czas na przyrządzaniu smacznych potraw z rybą słonowodną w roli głównej. U niektórych na wigilijnym stole pojawi się klasyczny śledź w śmietanie, u innych z kolei nie zabraknie śledzia pod pierzynką czy też śledzia po kaszubsku lub żydowsku. Coraz popularniejsze jest również robienie sałatek śledziowo-warzywnych. Robią furorę nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, lecz także na sylwestrowej imprezie.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Diabelskie śledzie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamienią świąteczną wieczerzę w prawdziwą ucztę bogów

Tomasz Strzelczyk to prawdziwy mistrz kuchni. Dania z jego przepisów cieszą się ogromną popularnością ze względu na prostotę wykonania oraz wyśmienity smak. Dwa lata temu guru polskich kulinariów podzielił się w mediach społecznościowych recepturą na śledzika po diabelsku. Potrawa łączy w sobie aromatyczne zioła i pikantne dodatki. Warto przygotować ją chociaż raz w najbliższym czasie.

Składniki:

  • 700 g filetów śledziowych,
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 2 małe cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • pieprz.
 

Śledzie na ostro przekładane kaparami i suszonymi pomidorami. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od namoczenia śledzi w wodzie z octem. Zostaw je na cztery godziny. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w pióra. Czosnek i chili z kolei drobno posiekaj. Pokrojone składniki umieść w niewielkiej misce. Suszone pomidory pokrój w cienkie plasterki, nie wylewaj jednak zalewy oliwnej - za chwilę będzie ci potrzebna. 

Pomidory razem z kaparami wrzuć do miski. Dopraw całość ziołami prowansalskimi oraz świeżo startym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Namoczone śledzie wyjmij i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój je na mniejsze kawałki. W ostatnim etapie przygotuj spory słoik. Na samym spodzie wyłóż warstwę warzywno-ziołowych dodatków. W dalszej kolejności przełóż je pokrojonymi płatami śledzia. Kontynuuj przekładanie składników, aż wszystkie ryby i dodatki znajdą się w szklanym pojemniku.

Na koniec zalej wszystko zalewą z suszonych pomidorów. Słoik zamknij i schowaj do lodówki. Po ok. tygodniu śledzie po diabelsku będą intensywnie aromatyczne i gotowe do zjedzenia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.