Święta bez śledzi nie byłyby takie same - tę opinię podziela większość Polaków, dlatego tak wiele osób spędza przedświąteczny czas na przyrządzaniu smacznych potraw z rybą słonowodną w roli głównej. U niektórych na wigilijnym stole pojawi się klasyczny śledź w śmietanie, u innych z kolei nie zabraknie śledzia pod pierzynką czy też śledzia po kaszubsku lub żydowsku. Coraz popularniejsze jest również robienie sałatek śledziowo-warzywnych. Robią furorę nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, lecz także na sylwestrowej imprezie.
Tomasz Strzelczyk to prawdziwy mistrz kuchni. Dania z jego przepisów cieszą się ogromną popularnością ze względu na prostotę wykonania oraz wyśmienity smak. Dwa lata temu guru polskich kulinariów podzielił się w mediach społecznościowych recepturą na śledzika po diabelsku. Potrawa łączy w sobie aromatyczne zioła i pikantne dodatki. Warto przygotować ją chociaż raz w najbliższym czasie.
Składniki:
Przygotowania zacznij od namoczenia śledzi w wodzie z octem. Zostaw je na cztery godziny. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w pióra. Czosnek i chili z kolei drobno posiekaj. Pokrojone składniki umieść w niewielkiej misce. Suszone pomidory pokrój w cienkie plasterki, nie wylewaj jednak zalewy oliwnej - za chwilę będzie ci potrzebna.
Pomidory razem z kaparami wrzuć do miski. Dopraw całość ziołami prowansalskimi oraz świeżo startym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Namoczone śledzie wyjmij i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój je na mniejsze kawałki. W ostatnim etapie przygotuj spory słoik. Na samym spodzie wyłóż warstwę warzywno-ziołowych dodatków. W dalszej kolejności przełóż je pokrojonymi płatami śledzia. Kontynuuj przekładanie składników, aż wszystkie ryby i dodatki znajdą się w szklanym pojemniku.
Na koniec zalej wszystko zalewą z suszonych pomidorów. Słoik zamknij i schowaj do lodówki. Po ok. tygodniu śledzie po diabelsku będą intensywnie aromatyczne i gotowe do zjedzenia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl