Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, w wielu domach ruszają już pierwsze przygotowania czy testowanie długiego menu. Poza gorącymi daniami, na stole nie może zabraknąć także zimnych przystawek jak śledzie i kolorowe sałatki. Jak doskonale wiadomo królowa jest tylko jedna - mowa tu rzecz jasna o jarzynowej!
Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje
Po tym przepisie zrezygnujesz z tradycyjnego przygotowania sałatki jarzynowej
W niemal każdym domu świąteczne przepisy nieco się od siebie różnią. Jedni serwują karpia, inni wolą łososia, nie brakuje też fanów sernika z rodzynkami i bez. Prawdziwe schody zaczynają się jednak przy sałatce jarzynowej - tu lista składników jest często modyfikowana, a jak wiadomo, każdy autor zachwala swoją wersję.
Chcąc uniknąć jednak sałatkowych konfliktów mamy jednak nieco inną propozycję. Dotyczy ona samego przygotowania, a dokładniej warzyw, które zazwyczaj gotujemy, a później drobno kroimy. Ciekawą alternatywą jest upieczenie wszystkich rarytasów - wówczas sałatka będzie znacznie bardziej charakterna, aromatyczna i smaczniejsza. Poza tym pieczone warzywa nie rozlecą się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i zachowają ładny kształt.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw - mała zmiana, duża różnica
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- 4 kiszone ogórki,
- 4 ziemniaki,
- 4 jajka,
- puszka groszku konserwowego,
- majonez,
- musztarda,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania warzyw. Wszystkie sztuki dokładnie umyj i wyłóż na blachę do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę seler i ziemniaki piecz w 190 stopniach przez godzinę. Wskazówka - blachę najlepiej wyłożyć folią, a warzywa przykryć drugim płatem - w ten sposób ładnie zmiękną, ale się nie przypalą.
- W tym czasie ugotuj jajka. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę.
- Groszek odcedź z zalewy.
- Por pokrój na małe kawałki - wcześniej można go sparzyć wrzątkiem.
- Ogórki kiszone także drobno pokrój.
- Warzywa wyciągnij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę.
- Teraz do dużej miski przełóż wszystkie warzywa oraz jajka.
- Składniki połącz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin - po tym czasie sałatka jest gotowa do podania. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl