Klasyczna jarzynowa przy tej wersji nie ma szans. Zmień ten szczegół, a nudna klasyka wyjdzie obłędnie

Bez sałatki jarzynowej święta nie mają racji bytu. Klasyczny przepis warto jednak nieco zmodyfikować - wówczas mdły smak nie będzie nam straszny. Wystarczy zmienić dotychczasowe nawyki i inaczej przygotować warzywa. Mały drobiazg całkowicie odmieni ukochany przez Polaków rarytas.

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, w wielu domach ruszają już pierwsze przygotowania czy testowanie długiego menu. Poza gorącymi daniami, na stole nie może zabraknąć także zimnych przystawek jak śledzie i kolorowe sałatki. Jak doskonale wiadomo królowa jest tylko jedna - mowa tu rzecz jasna o jarzynowej! 

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Po tym przepisie zrezygnujesz z tradycyjnego przygotowania sałatki jarzynowej 

W niemal każdym domu świąteczne przepisy nieco się od siebie różnią. Jedni serwują karpia, inni wolą łososia, nie brakuje też fanów sernika z rodzynkami i bez. Prawdziwe schody zaczynają się jednak przy sałatce jarzynowej - tu lista składników jest często modyfikowana, a jak wiadomo, każdy autor zachwala swoją wersję. 

Chcąc uniknąć jednak sałatkowych konfliktów mamy jednak nieco inną propozycję. Dotyczy ona samego przygotowania, a dokładniej warzyw, które zazwyczaj gotujemy, a później drobno kroimy. Ciekawą alternatywą jest upieczenie wszystkich rarytasów - wówczas sałatka będzie znacznie bardziej charakterna, aromatyczna i smaczniejsza. Poza tym pieczone warzywa nie rozlecą się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i zachowają ładny kształt. 

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw - mała zmiana, duża różnica 

Składniki: 

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez,
  • musztarda,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania warzyw. Wszystkie sztuki dokładnie umyj i wyłóż na blachę do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę seler i ziemniaki piecz w 190 stopniach przez godzinę. Wskazówka - blachę najlepiej wyłożyć folią, a warzywa przykryć drugim płatem - w ten sposób ładnie zmiękną, ale się nie przypalą. 
  2. W tym czasie ugotuj jajka. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. 
  3. Groszek odcedź z zalewy. 
  4. Por pokrój na małe kawałki - wcześniej można go sparzyć wrzątkiem. 
  5. Ogórki kiszone także drobno pokrój.
  6. Warzywa wyciągnij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę.
  7. Teraz do dużej miski przełóż wszystkie warzywa oraz jajka. 
  8. Składniki połącz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin - po tym czasie sałatka jest gotowa do podania. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: