Nie każdy zdążył zrobić piernik długo dojrzewający. Ostatni termin, w którym opłacało się go przygotować, minął wraz z pierwszym dniem grudnia. Takie ciasto potrzebuje bowiem co najmniej czterech tygodni, by było gotowe prosto na Wigilię. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie podzieliły się więc sprawdzonym przepisem na ciasto piernikowe, które możesz zrobić dzień wcześniej. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Domowego piernika pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ciasto będzie gotowe, studzimy je na kratce, a następnie przekrawamy w poprzek na pół. Piernik należy przełożyć powidłami śliwkowymi, które nadadzą dodatkowej wilgoci. Wierzch dekorujemy zaś polewą czekoladową i posiekanymi orzechami. Taki deser nie tylko będzie prezentować się elegancko na wigilijnym stole, ale będzie przede wszystkim wyśmienity. Smacznego!