Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich robią go co roku. Tak miękkiego i aromatycznego piernika jeszcze nie jedliście

Nie ma Wigilii bez domowego piernika. Intensywny aromat korzennych przypraw szczególnie kojarzy się z okresem świątecznym. Takich zapachów nie może zabraknąć również w twoim domu. Przygotuj znakomite ciasto piernikowe, którym co roku gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich robią furorę.

Nie każdy zdążył zrobić piernik długo dojrzewający. Ostatni termin, w którym opłacało się go przygotować, minął wraz z pierwszym dniem grudnia. Takie ciasto potrzebuje bowiem co najmniej czterech tygodni, by było gotowe prosto na Wigilię. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kowalewie podzieliły się więc sprawdzonym przepisem na ciasto piernikowe, które możesz zrobić dzień wcześniej. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki ulubionego miodu,
  • 2 łyżeczki kakao niesłodzonego,
  • przyprawa korzenna w ilości do smaku,
  • 3 łyżki domowych powideł śliwkowych.

Najlepszy piernik pod słońcem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich to hit

  1. Do miski wbijamy żółtka. Dodajemy do nich cukier i pokrojoną w kostkę margaryną. Całość ucieramy za pomocą miksera.
  2. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
  3. Do słodkiej masy jajecznej przesiewamy mąkę. W mleku rozpuszczamy sodę i również dodajemy do masy.
  4. Do ciasta dodajemy miód, kakao, przyprawę korzenną i ubite białka. Całość mieszamy dokładnie szpatułką.
  5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Domowego piernika pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ciasto będzie gotowe, studzimy je na kratce, a następnie przekrawamy w poprzek na pół. Piernik należy przełożyć powidłami śliwkowymi, które nadadzą dodatkowej wilgoci. Wierzch dekorujemy zaś polewą czekoladową i posiekanymi orzechami. Taki deser nie tylko będzie prezentować się elegancko na wigilijnym stole, ale będzie przede wszystkim wyśmienity. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.