Zamiast szukać fikuśnych przepisów na święta znacznie lepiej postawić na klasykę, która nie tylko zawsze się udaje, ale i wszystkim smakuje. Jednym z takich dań są paszteciki, które doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Zrób je w ten sposób, a nie pożałujesz.
Ekspresowe paszteciki za kilka złotych? Idealne do wigilijnego barszczu
Czasami najprostsze rozwiązania zdają się być tymi najlepszymi, a ta metoda nawet w święta potrafi zdziałać cuda. Znacznie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie gotowców czy gotowanie skomplikowanych dań jest wykorzystanie dobrych produktów w banalny i ekspresowy sposób. Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego to na to doskonały przykład.
Sakiewki z ciasta francuskiego przyjemnie chrupią, komponują się z barszczem i doskonale smakują na ciepło lub jako zimna przystawka. Sekretem jest soczysty i dobrze doprawiony farsz na bazie mięsa z rosołu i grzybów. Później wystarczy estetycznie zawinąć w gotowe ciasto, podpiec i gotowe. Przepis jest szybki, a smak onieśmieli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na wigilijne paszteciki. Farsz z mięsa rosołowego robi prawdziwą furorę
Składniki:
- 250 g zmielonego mięsa z rosołu,
- 10 pieczarek,
- cebula,
- jajko,
- łyżka oleju,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- sól,
- łyżka masła,
- pieprz,
- optymalnie płatki chilli,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pieczarek. Grzyby dokładnie wyszoruj lub starannie obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami. Gdy grzyby ładnie odparują i nabiorą złotych kolorów, dodaj łyżkę masła i poszarpane kawałki mięsa z rosołu.
- Farsz smaż kilka minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Optymalnie można dodać też drobno posiekaną natkę lub koperek.
- Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
- Wbij jajko do małej miseczki i rozmąć je widelcem. Posmaruj nim boki ciasta. Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Całość pokrój w romby.
- Tak przygotowane paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmaruj jajkiem i posyp kminkiem lub sezamem - można pominąć.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Gotowe paszteciki serwuj na ciepło lub jako chłodną przekąskę, smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl