Najlepszy dodatek do barszczu. Nadziej go mięsem z odzysku i grzybami. Świąteczny hit gotowy w 20 min.

Nie ma prostszego i smaczniejszego dodatku do czerwonego barszczu niż chrupiące paszteciki ciasta francuskiego. Sakiewki wystarczy hojnie nadziać farszem, którego główny składnik to mięso z rosołowego odzysku. Reszta dosłownie robi się sama, i to za grosze!

Zamiast szukać fikuśnych przepisów na święta znacznie lepiej postawić na klasykę, która nie tylko zawsze się udaje, ale i wszystkim smakuje. Jednym z takich dań są paszteciki, które doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Zrób je w ten sposób, a nie pożałujesz. 

Zobacz wideo

Ekspresowe paszteciki za kilka złotych? Idealne do wigilijnego barszczu 

Czasami najprostsze rozwiązania zdają się być tymi najlepszymi, a ta metoda nawet w święta potrafi zdziałać cuda. Znacznie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie gotowców czy gotowanie skomplikowanych dań jest wykorzystanie dobrych produktów w banalny i ekspresowy sposób. Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego to na to doskonały przykład. 

Sakiewki z ciasta francuskiego przyjemnie chrupią, komponują się z barszczem i doskonale smakują na ciepło lub jako zimna przystawka. Sekretem jest soczysty i dobrze doprawiony farsz na bazie mięsa z rosołu i grzybów. Później wystarczy estetycznie zawinąć w gotowe ciasto, podpiec i gotowe. Przepis jest szybki, a smak onieśmieli nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Przepis na wigilijne paszteciki. Farsz z mięsa rosołowego robi prawdziwą furorę 

Składniki: 

  • 250 g zmielonego mięsa z rosołu,
  • 10 pieczarek,
  • cebula,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • sól,
  • łyżka masła, 
  • pieprz,
  • optymalnie płatki chilli,
  • majeranek.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pieczarek. Grzyby dokładnie wyszoruj lub starannie obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami. Gdy grzyby ładnie odparują i nabiorą złotych kolorów, dodaj łyżkę masła i poszarpane kawałki mięsa z rosołu. 
  3. Farsz smaż kilka minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Optymalnie można dodać też drobno posiekaną natkę lub koperek. 
  4. Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
  5. Wbij jajko do małej miseczki i rozmąć je widelcem. Posmaruj nim boki ciasta. Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Całość pokrój w romby. 
  6. Tak przygotowane paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmaruj jajkiem i posyp kminkiem lub sezamem - można pominąć. 
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut. 
  8. Gotowe paszteciki serwuj na ciepło lub jako chłodną przekąskę, smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: