Święta bez pysznie pachnącej i smakującej zupy to nie święta. Aby wzbogacić wigilijną wieczerzę, zazwyczaj przygotowujemy klasyczny barszcz lub zupę rybną. Niekiedy pokusimy się również o zupę grzybową z owoców lasu. Krem z pieczarek to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Jest nie tylko wyjątkowo pyszna, lecz także pożywna i zdrowa. Głębi smaku dodają cebula i czosnek. Jak przygotować idealną zupę krem na święta? Bardzo łatwo!
Za kremową, gęstą konsystencję zupy pieczarkowej odpowiada skyr - islandzki jogurt o subtelnie śmietankowym smaku. Jest on niskokaloryczny i lekkostrawny, stanowi także cenne źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Świetnie sprawdzi się więc u fanów zdrowego odżywiania i miłośników pysznych kulinariów. Potrawa ta, co prawda, nie należy do kanonu dwunastu potraw wigilijnych, niemniej jednak warto ją przyrządzić ze względu na prostotę wykonania i wyjątkowo aromatyczny smak.
Składniki:
Przygotowania zacznij od oczyszczenia grzybów. Pokrój je drobno, podobnie jak obrane cebule i ząbki czosnku. Na dno garnka wylej nieco oliwy. Kiedy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj warzywa przez kilka minut, nie przestając mieszać. W dalszej kolejności dodaj pieczarki oraz nieco wody. Całość zagotuj i duś pod przykryciem na małym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość rondla - dzięki temu unikniesz przywarcia do ścianek i przypalenia. Kiedy grzyby zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Wlej skyra i dopraw danie solą oraz pieprzem.
Na koniec zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Możesz też wykorzystać w tym celu blender kielichowy. Jednolity, gładki krem powinien być pozbawiony grudek. Teraz wystarczy przelać zupę do talerzy i przyozdobić ją posiekaną pietruszką. Dodatkowo możesz też zaserwować pyszne danie z grzankami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl