Ta zupa to hit na święta. Doskonale zastąpi barszcz i grzybową. Jest nieziemsko kremowa i aromatyczna

Święta za pasem, a to oznacza, że już wkrótce czekają nas przygotowania do wigilijnej uczty. Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku i karpia zgodnie z tradycją należy podać zupę. Polacy zwykle stawiają na barszcz z uszkami lub zupę rybną. A co powiecie na niezwykle aromatyczny i lekki krem z pieczarek?

Święta bez pysznie pachnącej i smakującej zupy to nie święta. Aby wzbogacić wigilijną wieczerzę, zazwyczaj przygotowujemy klasyczny barszcz lub zupę rybną. Niekiedy pokusimy się również o zupę grzybową z owoców lasu. Krem z pieczarek to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Jest nie tylko wyjątkowo pyszna, lecz także pożywna i zdrowa. Głębi smaku dodają cebula i czosnek. Jak przygotować idealną zupę krem na święta? Bardzo łatwo!

Zobacz wideo

Przepis na świąteczną zupę, która zwali z nóg miłośników grzybów. Wychodzi idealnie kremowa i smaczna

Za kremową, gęstą konsystencję zupy pieczarkowej odpowiada skyr - islandzki jogurt o subtelnie śmietankowym smaku. Jest on niskokaloryczny i lekkostrawny, stanowi także cenne źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Świetnie sprawdzi się więc u fanów zdrowego odżywiania i miłośników pysznych kulinariów. Potrawa ta, co prawda, nie należy do kanonu dwunastu potraw wigilijnych, niemniej jednak warto ją przyrządzić ze względu na prostotę wykonania i wyjątkowo aromatyczny smak.

Składniki:

  • 300 g pieczarek świeżych,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g skyra naturalnego,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki,
  • woda.

Kremowa zupa z pieczarek na święta. Sposób przygotowania

Przygotowania zacznij od oczyszczenia grzybów. Pokrój je drobno, podobnie jak obrane cebule i ząbki czosnku. Na dno garnka wylej nieco oliwy. Kiedy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj warzywa przez kilka minut, nie przestając mieszać. W dalszej kolejności dodaj pieczarki oraz nieco wody. Całość zagotuj i duś pod przykryciem na małym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość rondla - dzięki temu unikniesz przywarcia do ścianek i przypalenia. Kiedy grzyby zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Wlej skyra i dopraw danie solą oraz pieprzem.

Na koniec zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Możesz też wykorzystać w tym celu blender kielichowy. Jednolity, gładki krem powinien być pozbawiony grudek. Teraz wystarczy przelać zupę do talerzy i przyozdobić ją posiekaną pietruszką. Dodatkowo możesz też zaserwować pyszne danie z grzankami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.