Barszcz czerwony to jedno z klasycznych dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Można go pić prosto z kubka bez dodatków lub zjeść razem z uszkami wypełnionymi farszem z kapusty i grzybów. Przygotowanie potrawy powinno być rozłożone na dwa dni, tak aby w dzień Wigilii móc raczyć się świeżym i intensywnie pachnącym przysmakiem.
Barszcz najlepiej przyrządzić z dodatkiem domowego kwasu buraczanego. Wzbogaca on smak zupy i nadaje wyjątkowego aromatu. W naszym daniu nie powinno również zabraknąć mieszanki ziół i przypraw. Liście laurowe, ziele angielskie, goździki i pieprz to składniki, który wydobywają wyśmienite nuty smakowe.
Składniki:
Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz, pokrój i wrzuć do głębokiego garnka. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, goździk, suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Składniki zalej zimną wodą, ale tylko do wysokości buraków. Całość gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Jabłko opłucz i wykrój z niego gniazdo nasienne. Wydrążony owoc dodaj do gotującego się wywaru. Kiedy barszcz zacznie "się przewracać" wlej ocet jabłkowy. Dzięki niemu zupa zachowa intensywnie ciemny kolor. Gotuj do momentu, aż buraki zmiękną. Zdejmij garnek z palnika. Pozbądź się jabłka oraz cebuli, a zamiast nich dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj i odstaw barszcz na noc do ostudzenia. Pamiętaj, aby było to chłodne miejsce, np. spiżarnia lub lodówka.
Następnego dnia (w Wigilię) barszcz przecedź, podgrzej i dodaj do niego domowej roboty zakwas z buraków. Kiedy zupa się ugotuje, dopraw ją solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym. Dzięki temu danie będzie się prezentować i smakować doskonale. Śmiało dodaj do niego przygotowane wcześniej uszka. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl