Jak mrozić krokiety, aby po odmrożeniu były złociste, świeże i równie smaczne? Niezawodna metoda

Krokiety często goszczą na wigilijnych stołach. Paszteciki ze smakowitym farszem i złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Niektórych zastanawia jednak kwestia ich przechowywania. Czy krokiety można mrozić? A jeśli tak, to w jaki sposób? Wyjaśniamy.

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez smakowitych krokietów. Panierowane roladki, wypełnione farszem z kapusty kiszonej oraz grzybów i zasmażki z cebuli stanowią element obowiązkowy wigilijnego menu w niemal każdym polskim domu. Krokiety świetnie sprawdzają się jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielna przystawka. Poniżej wyjaśniamy, jak je przechowywać, aby nie straciły na smaku i świeżości.

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Czy można mrozić krokiety na święta Bożego Narodzenia?

W Wigilię zwykle jesteśmy obarczeni wieloma obowiązkami. Strojenie choinki, nakrywanie do stołu, przygotowywanie wieczornej uczty - to tylko niektóre z zadań, których się w tym czasie zwykle podejmujemy. Aby nieco ułatwić sobie pracę, część potraw przyrządzamy na kilka dni przed uroczystą kolacją. Do takich dań należą m.in. krokiety. Przygotowane wcześniej, można je bez problemu zamrozić. Smakołyk ten można mrozić bez względu na rodzaj farszu, co świetnie się składa zarówno dla miłośników nadzienia grzybowego oraz mięsnego, jak i z kapustą.

Warto wiedzieć, że krokiety można mrozić w panierce, ale i bez niej. Panierowane paszteciki po rozmrożeniu wystarczy umieścić na kilka minut w rozgrzanym piekarniku, by po chwili otrzymać smaczne i świeże przystawki. Panierka może jednak przejść wilgocią i stracić nieco na chrupkości. Odmrożone niepanierowane krokiety trzeba jeszcze z kolei pokryć bułką tartą oraz jajkiem zmieszanym z mlekiem i usmażyć. Dodaje to nieco pracy, ale sprawia, że panierka jest pięknie złocista i chrupiąca.

Kucharze mrożą krokiety tylko w ten sposób. Po podsmażeniu są złociste i pyszne

Pamiętaj, że nie należy mrozić krokietów, kiedy są jeszcze ciepłe. Muszą być w tym celu dokładnie ostudzone. Jeśli chcesz zamrozić panierowane roladki, musisz je najpierw odsączyć z tłuszczu. Świetnie sprawdzi się tu ręcznik papierowy. Ułóż je na tacce tak, by się nie stykały, a następnie umieść w zamrażarce na dwie lub trzy godziny. Kiedy danie stwardnieje, przełóż je do plastikowego pojemnika lub specjalnego woreczka do mrożenia żywności. Krokiety możesz w ten sposób przechowywać nawet do kilku miesięcy. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: