Nie wszystko złote co w... panierce. Jednak karp w tym fikuśnym wydaniu zrobi świąteczną furorę

Masz dość galaret, sałatek i nudnej, smażonej ryby? Zaserwuj w tę wigilię karpia, ale postaw na odważną i nieco zwariowaną wersję. Faworki ze świątecznego rarytasu zaskoczą nawet najbardziej wymagających - idealnie chrupią, pięknie się prezentują i obłędnie smakują.

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, to zatem już ostatnie dni na zaplanowanie menu i przygotowanie niektórych potraw. Jeśli wciąż zastanawiasz się nad rybą, jaką podać, sięgnij po nasz sprawdzony i ciekawy przepis. Faworki z karpia to ciekawa alternatywa dla tradycji - nie ma nudy, a i smak jest o niebo lepszy od klasyki.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Karp w tej wersji nie ma sobie równych - wystarczy zadbać o kształt 

Wigilijny karp ma swoich fanów, ale sporo osób woli jednak nieco inne rarytasy. Na świątecznym sole to jednak tradycja, która trwa od zakończenia II Wojny Światowej. Ryba podawana jest zazwyczaj w postaci smażonej, pieczonej lub w galarecie. Mamy jednak na to nieco inny sposób, który zachęci do spróbowania nawet największych sceptyków. 

Faworki z karpia brzmią odważnie, jednak gwarantujemy, że przepis jest łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze zawsze smakuje obłędnie. Wystarczy zadbać o odpowiedni kształt, wzorując się na popularnych ciasteczkach zwanych także chrustem. Reszta dosłownie robi się sama - rybę wrzucamy na tłuszcz, osuszamy i serwujemy na pięknym talerzu. 

Faworki z karpia największym hitem na świątecznym stole 

Składniki: 

  • dwa filety z karpia,
  • cebula,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Karpia pokrój w paseczki o szerokości 2,5 cm. Na środku każdego kawałka zrób niewielkie nacięcie na wylot. Rybę przełóż, tak jak się to robi w przypadku faworków. 
  3. Czynność powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa. 
  4. Karpia posól i popieprz, a następnie obłóż pokrojoną w piórka cebulą. Tak przygotowana ryba musi się marynować przez kilka godzin, a nawet całą noc.
  5. Teraz pora na panierowanie. Rybę obtocz w mące wysypanej najlepiej na talerz. 
  6. Karpia smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinien być złoty i chrupiący. Na koniec odsącz kawałki na papierze kuchennym i przełóż na duży talerz. Tak zrobiona ryba może powędrować na świąteczny stół, smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: