Takie pierniczki nie muszą dojrzewać tygodniami. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasteczka na święta

Jak święta to i obłędne pierniczki. Przepis na kruche ciasteczka pełne korzennych nut wcale nie jest taki trudny. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach i zadbać o dobrej jakości składniki. Słodki synonim świąt nie musi jednak dojrzewać tygodniami, by smakować idealnie - mamy na to swój sprawdzony sposób.

Pierniczki idealne to przede wszystkim uroczy kształt, smak pełen korzennych nut, no i oczywiście charakterystyczny zapach, któremu nikt się nie oprze. Jak zatem przygotować korzenne ciasteczka? To banalnie proste i o dziwo wcale nie takie czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Świąteczne pierniczki, o których nie zapomnisz. Te dodatki są obowiązkowe

Przepis na pierniczki świąteczne to synonim Świąt Bożego Narodzenia. Słodkie i pełne aromatów ciasteczka o uroczych kształtach i zdobieniach to prawdziwy must have. Domowa produkcja to nie tylko sposób na wspólną zabawę, ale i pomysł na prezent czy dekorację na choinkę. O czym zatem powinniśmy zadbać, by nasze ciasteczka były kruche, delikatne i jednocześnie piękne? 

Najważniejszy jest skład. Nie obejdzie się bez porcji kremowego masła, płynnego, prawdziwego miodu i korzennych przypraw. Polecamy zrobić samodzielną mieszankę - wówczas nasz deser nabierze zupełnie nowego smaku. Równie istotne są proporcje i urocze wycinanie kształtów. Takie pierniczki nie muszą leżakować, a już po ostygnięciu mogą zawisnąć na choince czy trafić do puszki na łakocie. 

Pierniczki idealne na choinkę i nie tylko 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 150 g masła,
  • 200 g płynnego miodu prawdziwego,
  • 150 g drobnego cukru brązowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 30 g przyprawy do pierników lub przyprawy korzennej.

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku łączymy masło, miód, przyprawy oraz kakao. Całość podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
  2. Masa powinna być kremowa i jednolita - wówczas odkładamy ją do ostygnięcia.
  3. Teraz w dużej misce połącz śmietanę, sodę i przesianą mąkę. Kolejno wbijaj żółtka, wsyp cukier i na koniec dodaj korzenną masę piernikową. Masę dokładnie wymieszaj - można też wspomóc się mikserem na małych obrotach. 
  4. Tak przygotowane ciasto zagnieć, uformuj kulę i zawiń w folię. Odłóż je do lodówki najlepiej na całą noc - wówczas efekt i konsystencja będą znacznie lepsze. Dla zabieganych - jeśli goni nas czas możemy chłodzić ciasto jedynie 15 minut. 
  5. Ciasto wyłóż na blat, podsyp mąką i rozwałkuj na cienki płat. Wycinaj świąteczne kształty i przekładaj pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Pierniki piecz 12 minut w 170 stopniach. Na koniec studzenie, dekorowanie i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.