Krokiety to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Oprócz pierogów, ryby po grecku i czerwonego barszczu z uszkami to jedna najpopularniejszych potraw wigilijnych. Zasmażane naleśniki z farszem mają w Polsce wielu zwolenników. Trudno im się dziwić - połączenie miękkiego ciasta w chrupiącej panierce oraz aromatycznego nadzienia sprawia, że kubki smakowe czują się jak w niebie.
Przygotowanie ciasta na krokiety nie powinno stanowić wyzwania. Zanim jednak przystąpimy do zadania, warto się upewnić, czy wszystkie nasze składniki są dobrej jakości i świeże. Jedno zepsute jajko czy kwaśne mleko może negatywnie wpłynąć na smak naleśników. Kluczowe jest też dodanie dwóch składników, które zadbają o prawidłową konsystencję ciasta.
Chodzi o skrobię oraz wodę. Zamiast zwykłej mineralnej, polecamy użyć gazowanej. Musi ona jednak być doprowadzona do wrzenia - dzięki temu naleśniki na krokiety wyjdą doskonałe. Co najlepsze, ciasto krokietowe można przygotować nawet na dwa dni przed Wigilią. Zaoszczędzi nam to nieco pracy w już i tak zabieganym dniu.
Składniki:
Roztrzep w misce jajka z cukrem oraz szczyptą soli. Do masy wlej mleko i olej roślinny, nie przestając mieszać. W drugiej misce wymieszaj skrobię z gorącą wodą. Zawartość obu naczyń połącz i dodaj mąkę pszenną oraz łyżkę cukru. Całość ponownie zamieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przykryj ściereczką, ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto nabierze prawidłowej konsystencji. Powinna ona być jednocześnie gęsta i lejąca. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zacznij stopniowo wylewać na nią ciasto. Smaż naleśniki obustronnie na małym ogniu, a następnie wypełnij je ulubionym farszem, dodaj panierkę i ponownie podsmaż. Na świąteczną kolację świetnie sprawdzą się krokiety z kapustą i grzybami leśnymi bądź z mięsem i pieczarkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl