Mama nauczyła mnie patentu na idealne ciasto na krokiety. Wystarczą dwa sekretne składniki

Krokiety to jedna z potraw, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej uczty. Pyszne paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami lub serem nie są wcale trudne w przyrządzeniu. Podstawą idealnych krokietów jest odpowiednio elastyczne i miękkie ciasto naleśnikowe. Jak je przyrządzić? Zdradzamy prosty patent.

Krokiety to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Oprócz pierogów, ryby po grecku i czerwonego barszczu z uszkami to jedna najpopularniejszych potraw wigilijnych. Zasmażane naleśniki z farszem mają w Polsce wielu zwolenników. Trudno im się dziwić - połączenie miękkiego ciasta w chrupiącej panierce oraz aromatycznego nadzienia sprawia, że kubki smakowe czują się jak w niebie. 

Zobacz wideo Krokiety jajeczne

Przepis na idealne ciasto na krokiety wigilijne. Kluczowe jest dodanie dwóch składników

Przygotowanie ciasta na krokiety nie powinno stanowić wyzwania. Zanim jednak przystąpimy do zadania, warto się upewnić, czy wszystkie nasze składniki są dobrej jakości i świeże. Jedno zepsute jajko czy kwaśne mleko może negatywnie wpłynąć na smak naleśników. Kluczowe jest też dodanie dwóch składników, które zadbają o prawidłową konsystencję ciasta.

Chodzi o skrobię oraz wodę. Zamiast zwykłej mineralnej, polecamy użyć gazowanej. Musi ona jednak być doprowadzona do wrzenia - dzięki temu naleśniki na krokiety wyjdą doskonałe. Co najlepsze, ciasto krokietowe można przygotować nawet na dwa dni przed Wigilią. Zaoszczędzi nam to nieco pracy w już i tak zabieganym dniu.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 130 g skrobi,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wrzątku,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Ciasto na świąteczne krokiety. Sposób przygotowania

Roztrzep w misce jajka z cukrem oraz szczyptą soli. Do masy wlej mleko i olej roślinny, nie przestając mieszać. W drugiej misce wymieszaj skrobię z gorącą wodą. Zawartość obu naczyń połącz i dodaj mąkę pszenną oraz łyżkę cukru. Całość ponownie zamieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przykryj ściereczką, ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny. 

Po tym czasie ciasto nabierze prawidłowej konsystencji. Powinna ona być jednocześnie gęsta i lejąca. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zacznij stopniowo wylewać na nią ciasto. Smaż naleśniki obustronnie na małym ogniu, a następnie wypełnij je ulubionym farszem, dodaj panierkę i ponownie podsmaż. Na świąteczną kolację świetnie sprawdzą się krokiety z kapustą i grzybami leśnymi bądź z mięsem i pieczarkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.