Łazanki to danie idealne na Wigilię i nie tylko. Przede wszystkim jest banalne w przygotowaniu, zupełnie wegetariańskie i na bazie kiszonej kapusty, która odgrywa w trakcie Bożego Narodzenia znaczącą rolę. Wchodzi ona w skład pierogów, surówki do ryby, czy uszek do barszczu. W formie łazanek smakuje jednak równie dobrze, jak nie lepiej. Przekonaj się sama w tym roku. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Składniki:
- 350 g makaronu quadretti,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula biała,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Przepis na łazanki. Nie uświadczysz tu ani grama mięsa
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Można skropić je olejem, by nie skleiły się ze sobą.
- Kapustę w razie potrzeby wypłukać w wodzie. Następnie szatkujemy ją drobno i gotujemy w niewielkiej ilości wody, przez 45-60 minut.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyszczamy z ziemi i piachu. Po tym kroimy je w plastry lub kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw szklimy cebulę, a następnie dodajemy przygotowane pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek wyparuje nadmiar wody.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z zeszkloną cebulą i przesmażonymi pieczarkami.
- Dodajemy makaron i doprawiamy całość do smaku.
Gotowe danie można jeść już w takiej formie, choć o wiele lepiej smakuje przesmażone. Przed podaniem wystarczy porcję łazanek podsmażyć na odrobinie oleju, przełożyć do półmiska i zaserwować wigilijnym gościom. Aromat z pewnością skusi większość smakoszy, a łazanki znikną jako jedne z pierwszych. Jedyną konkurencję mają bowiem w pierogach. Smacznego!