• Link został skopiowany

Zamiast bigosu, w sylwestra podaję to jarskie danie. Nawet wujek zajada się ze smakiem i nie narzeka na brak mięsa

Co zaserwować na sylwestrowej imprezie? Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Takiej grupie nie ma co serwować bigosu, którego składnikiem jest między innymi kiełbasa. Zamiast tego przygotuj łazanki.
Łazanki - przepis prosto z babcinej kuchni (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/ Julia Nagy

Łazanki to danie idealne na Wigilię i nie tylko. Przede wszystkim jest banalne w przygotowaniu, zupełnie wegetariańskie i na bazie kiszonej kapusty, która odgrywa w trakcie Bożego Narodzenia znaczącą rolę. Wchodzi ona w skład pierogów, surówki do ryby, czy uszek do barszczu. W formie łazanek smakuje jednak równie dobrze, jak nie lepiej. Przekonaj się sama w tym roku. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Składniki:

  • 350 g makaronu quadretti,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula biała,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Przepis na łazanki. Nie uświadczysz tu ani grama mięsa

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Można skropić je olejem, by nie skleiły się ze sobą.
  2. Kapustę w razie potrzeby wypłukać w wodzie. Następnie szatkujemy ją drobno i gotujemy w niewielkiej ilości wody, przez 45-60 minut. 
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  4. Pieczarki oczyszczamy z ziemi i piachu. Po tym kroimy je w plastry lub kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw szklimy cebulę, a następnie dodajemy przygotowane pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek wyparuje nadmiar wody.
  6. Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z zeszkloną cebulą i przesmażonymi pieczarkami.
  7. Dodajemy makaron i doprawiamy całość do smaku.

Gotowe danie można jeść już w takiej formie, choć o wiele lepiej smakuje przesmażone. Przed podaniem wystarczy porcję łazanek podsmażyć na odrobinie oleju, przełożyć do półmiska i zaserwować wigilijnym gościom. Aromat z pewnością skusi większość smakoszy, a łazanki znikną jako jedne z pierwszych. Jedyną konkurencję mają bowiem w pierogach. Smacznego!

Więcej o: