• Link został skopiowany

Jak zrobić uszka? Tego przepisu nie da się zepsuć. Dodatek do barszczu wychodzi idealnie smaczny

Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Danie nie smakowałoby jednak równie dobrze, gdyby było pozbawione smacznych dodatków z aromatycznym farszem. Jak zrobić uszka, aby cała rodzina się nimi zachwycała? Zdradzamy sprawdzony przepis.
Jak zrobić uszka do barszczu? Z tym przepisem - bardzo łatwo
Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl

Barszcz z uszkami to danie, które stanowi jeden z fundamentów kolacji wigilijnej. Aromatyczna zupa z buraków pojawia się na polskich stołach nawet częściej niż grzybowa czy rybna. Za jej wyjątkowy smak odpowiada nie tylko intensywnie czerwony wywar, ale i uszka z farszem. Dzięki nim barszcz jest lepszy, niż można by się spodziewać!

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Jak zrobić uszka? Barszcz bez nich nie smakowałby równie smacznie

Samodzielne przygotowanie uszek na barszcz nie należy do zadań trudnych czy skomplikowanych. Wystarczy odrobina wysiłku i podążania za naszą szczegółową instrukcją, a już wkrótce będziemy się mogli raczyć smacznym barszczykiem z obowiązkowym dodatkiem. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas w Wigilię, śmiało zrób uszka na kilka dni przed uroczystą kolacją. Bez problemu można je mrozić.

Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 180 ml wrzątku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 800 g pieczarek,
  • 200 g suszonych grzybów leśnych,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Domowe uszka do wigilijnego barszczu czerwonego. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od zrobienia grzybowego farszu. Suszone grzyby wrzuć do wrzątku i gotuj przez pięć minut. Po tym czasie wyjmij je, opłucz i odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Równie drobno pokrój pieczarki oraz grzyby leśne. Całość wrzuć na patelnię i podsmażaj na maśle. Pamiętaj, aby nie robić tego na zbyt dużym ogniu.

Podsmażony farsz ostudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Uzyskaną masę grzybowo-cebulową połącz z bułką tartą, roztrzepanymi jajkami oraz odrobiną soli i pieprzu. Kiedy pyszne nadzienie będzie gotowe, zajmij się ciastem. 

Na stolnicy uformuj kopiec z mąki. W środku zrób wgłębienie, po czym wbij do niego jajka i dodaj masło o temperaturze pokojowej oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki posiekaj, powoli zalewając je gorącą wodą. Zagnieć wszystko na gładką, jednolitą masę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Pokrój ciasto w niewielkie kwadraty i nałóż na nie po łyżeczce farszu.

Ciasto z każdej strony delikatnie, ale dokładnie zagnieć i uformuj je na kształt uszek. Na koniec wrzuć je do gotującej się wody i poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Gotowe uszka do barszczu czerwonego są gotowe do podania razem ze świąteczną zupą. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: