Barszcz z uszkami to danie, które stanowi jeden z fundamentów kolacji wigilijnej. Aromatyczna zupa z buraków pojawia się na polskich stołach nawet częściej niż grzybowa czy rybna. Za jej wyjątkowy smak odpowiada nie tylko intensywnie czerwony wywar, ale i uszka z farszem. Dzięki nim barszcz jest lepszy, niż można by się spodziewać!
Samodzielne przygotowanie uszek na barszcz nie należy do zadań trudnych czy skomplikowanych. Wystarczy odrobina wysiłku i podążania za naszą szczegółową instrukcją, a już wkrótce będziemy się mogli raczyć smacznym barszczykiem z obowiązkowym dodatkiem. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas w Wigilię, śmiało zrób uszka na kilka dni przed uroczystą kolacją. Bez problemu można je mrozić.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowania zacznij od zrobienia grzybowego farszu. Suszone grzyby wrzuć do wrzątku i gotuj przez pięć minut. Po tym czasie wyjmij je, opłucz i odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Równie drobno pokrój pieczarki oraz grzyby leśne. Całość wrzuć na patelnię i podsmażaj na maśle. Pamiętaj, aby nie robić tego na zbyt dużym ogniu.
Podsmażony farsz ostudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Uzyskaną masę grzybowo-cebulową połącz z bułką tartą, roztrzepanymi jajkami oraz odrobiną soli i pieprzu. Kiedy pyszne nadzienie będzie gotowe, zajmij się ciastem.
Na stolnicy uformuj kopiec z mąki. W środku zrób wgłębienie, po czym wbij do niego jajka i dodaj masło o temperaturze pokojowej oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki posiekaj, powoli zalewając je gorącą wodą. Zagnieć wszystko na gładką, jednolitą masę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Pokrój ciasto w niewielkie kwadraty i nałóż na nie po łyżeczce farszu.
Ciasto z każdej strony delikatnie, ale dokładnie zagnieć i uformuj je na kształt uszek. Na koniec wrzuć je do gotującej się wody i poczekaj, aż wypłyną na wierzch. Gotowe uszka do barszczu czerwonego są gotowe do podania razem ze świąteczną zupą. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl