Gdy jadłam go po raz pierwszy, wzięłam aż trzy dokładki. Teraz co roku króluje na moim stole wigilijnym. Sekret tkwi w tym owocu

Zwykłe serniki odchodzą już do lamusa. Klasyczna wersja, choć pyszna, na nikim nie robi wrażenia. Jeśli chcesz więc, by rodzina plotkowała o najlepszym serniku jaki jadła, koniecznie postaw na ten przepis. Sernik pomarańczowy z receptury mojej cioci to cukiernicze marzenie każdego łasucha.

Sernik pomarańczowy to jeden z tych deserów, który podasz w Wigilię, a będziesz wspominać go cały kolejny rok. Ciasto to jest słodkie, lecz kwaśna nuta cytrusowa idealnie dopełnia jego smak. Do tego lekki twaróg i owocowa konfitura nie wierzchu sprawią, że deser zniknie szybciej niż pierogi. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 200 g twardych herbatników,
  • 1,5 szklanki cukru białego + 2 łyżki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 pomarańcze,
  • kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.

Sernik pomarańczowy, który skradnie serca wigilijnym gościom. Dokładka gwarantowana

  1. Do rondelka przekładamy masło i roztapiamy na słabej mocy palnika.
  2. Herbatniki rozgniatamy tłuczkiem lub rozdrabniamy w malakserze. Łączymy z roztopionym masłem i przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatnikowy spód należy dokładnie ugnieść i wsadzić do lodówki.
  3. Do głębokiego naczynia przekładamy twaróg, serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.
  4. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę. 
  5. Dwie pomarańcze parzymy, ścieramy jej skórkę i wyciskamy sok. 
  6. Do twarogu dodajemy masę jajeczną, sok i skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy, aż do połączenia składników. Dłuższe miksowanie może spowodować, że masa stanie się zbyt rzadka.
  7. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  8. Ciasto przelewamy do tortownicy (na herbatnikowy spód) i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  9. Pozostałe pomarańcze obieramy ze skórki i albedo, a następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Całość gotujemy z dodatkiem cukru na słabej mocy palnika. Gdy pomarańcze zaczną mięknąć i karmelizować się, zdejmujemy owocową konfiturę z kuchenki. 
  10. Gdy konfitura przestygnie, blendujemy ją na gładką masę.

Pomarańczową konfiturę wylewamy na wierzch ostudzonego już nieco sernika i posypujemy elegancką dekoracją, czyli skórką kandyzowaną z pomarańczy. Niebywale cytrusowy i aromatyczny sernik z pewnością skradnie serca tych, którzy lubią kwaśne nuty w deserach. Co więcej, w domu roznosić się będzie iście świąteczny zapach. Goście na pewno nie odpuszczą i będą prosić o dokładkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.