Kaczka po pekińsku w święta może stać się twoim popisowym daniem. Wystarczy tylko mieć sprawdzony przepis

Kaczka po pekińsku to kultowa potrawa na całym świecie, która bardzo dobrze sprawdzi się w roli głównego dania na świątecznym stole. Kaczkę możemy serwować nie tylko na bożonarodzeniowy obiad, będzie idealnym przysmakiem również podczas zbliżającego się sylwestra.

Kaczka po pekińsku: przepisy w różnych wydaniach

Kaczka po pekińsku jest wyjątkowym daniem, które jednak wymaga czasu. Należy się na to przygotować. Kaczkę należy zanurzyć w przygotowanej marynacie i odstawić na 12 godzin. Jeżeli planujemy zrobić pyszną kaczkę po pekińsku na święta, należy przygotować się do tego nieco wcześniej. Głównie chodzi tutaj o marynowanie mięsa. Przepis na to wyborne danie znajdziecie poniżej.

Kaczka po pekińsku - przepis:

Składniki:

  • 2 kg kaczki

Sos do kaczki po pekińsku:

  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 cebula posiekana
  • kilka ząbków czosnku posiekanych
  • 2 goździki - rozbite tłuczkiem
  • sól, pieprz, czerwona papryka - do smaku
  • opcjonalnie: azjatycka przyprawa do kaczki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kaczkę. Umyj ją i osusz.
  2. Weź garnek i zagotuj w nim wodę. Wlej około 3/4 objętości.
  3. Włóż kaczkę na 3-4 minuty.
  4. Później wyjmij, osusz i podziurkuj widelcem.
  5. Wykonaj marynatę.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  7. Natrzyj kaczkę sosem. Umieść w pojemniku. Odstaw do lodówki na 10-12 godzin.
  8. Następnego dnia wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika. Ustaw go na 200 stopni. Piecz tak przez pierwsze 20 minut. Później zmniejsz na 180 stopni. Piecz dalej przez 1 godzinę i 20 minut.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Kaczka po pekińsku - sprawdź, jak ją wykonać

Kaczka po pekińsku w oryginalnym przepisie to prawdziwy rarytas. W te święta możecie przekonać się sami, jaka jest wyborna. Kaczka może być przygotowana na wiele sposobów. Proporcje można dowolnie modyfikować, w zależności od naszych upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie prosty przepis na to przepyszne danie obiadowe na specjalne okazje. 

Kaczka po pekińsku - przepis inspirowany oryginalną recepturą:

Składniki:

  • 1 kaczka

Składniki na sos:

  • 150 ml wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • posiekane cebule dymki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki sherry
  • sól, pieprz, papryka w proszku

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę. Zanurz w niej kaczkę.
  2. Później podziurkuj kaczkę widelcem.
  3. Wymieszaj składniki na marynatę.
  4. Kaczkę zamarynuj.
  5. Odstaw na całą noc do lodówki.
  6. Następnego dnia przystąp do pieczenia w piekarniku.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz kaczkę przez dwie godziny. W międzyczasie podlewaj sosem.
  8. W razie konieczności możesz zwiększyć temperaturę do około 200 stopni.

Przepis można modyfikować i wzbogacić go o smażone warzywa. Dobrze sprawdzi się tutaj kalarepa, cebula, marchew, a także kiszone ogórki. Należy podsmażyć je na patelni i dodać do kaczki.

Zobacz też: Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.