Kaczka po pekińsku: przepisy w różnych wydaniach
Kaczka po pekińsku jest wyjątkowym daniem, które jednak wymaga czasu. Należy się na to przygotować. Kaczkę należy zanurzyć w przygotowanej marynacie i odstawić na 12 godzin. Jeżeli planujemy zrobić pyszną kaczkę po pekińsku na święta, należy przygotować się do tego nieco wcześniej. Głównie chodzi tutaj o marynowanie mięsa. Przepis na to wyborne danie znajdziecie poniżej.
Kaczka po pekińsku - przepis:
Składniki:
Sos do kaczki po pekińsku:
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 cebula posiekana
- kilka ząbków czosnku posiekanych
- 2 goździki - rozbite tłuczkiem
- sól, pieprz, czerwona papryka - do smaku
- opcjonalnie: azjatycka przyprawa do kaczki
Przygotowanie:
- Przygotuj kaczkę. Umyj ją i osusz.
- Weź garnek i zagotuj w nim wodę. Wlej około 3/4 objętości.
- Włóż kaczkę na 3-4 minuty.
- Później wyjmij, osusz i podziurkuj widelcem.
- Wykonaj marynatę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Natrzyj kaczkę sosem. Umieść w pojemniku. Odstaw do lodówki na 10-12 godzin.
- Następnego dnia wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika. Ustaw go na 200 stopni. Piecz tak przez pierwsze 20 minut. Później zmniejsz na 180 stopni. Piecz dalej przez 1 godzinę i 20 minut.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami
Kaczka po pekińsku - sprawdź, jak ją wykonać
Kaczka po pekińsku w oryginalnym przepisie to prawdziwy rarytas. W te święta możecie przekonać się sami, jaka jest wyborna. Kaczka może być przygotowana na wiele sposobów. Proporcje można dowolnie modyfikować, w zależności od naszych upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie prosty przepis na to przepyszne danie obiadowe na specjalne okazje.
Kaczka po pekińsku - przepis inspirowany oryginalną recepturą:
Składniki:
Składniki na sos:
- 150 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- posiekane cebule dymki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki sherry
- sól, pieprz, papryka w proszku
Wykonanie:
- Zagotuj wodę. Zanurz w niej kaczkę.
- Później podziurkuj kaczkę widelcem.
- Wymieszaj składniki na marynatę.
- Kaczkę zamarynuj.
- Odstaw na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia przystąp do pieczenia w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz kaczkę przez dwie godziny. W międzyczasie podlewaj sosem.
- W razie konieczności możesz zwiększyć temperaturę do około 200 stopni.
Przepis można modyfikować i wzbogacić go o smażone warzywa. Dobrze sprawdzi się tutaj kalarepa, cebula, marchew, a także kiszone ogórki. Należy podsmażyć je na patelni i dodać do kaczki.
Zobacz też: Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta