Kawa wiedeńska z dodatkiem czekolady najlepiej smakuje z kawałkiem pysznego ciasta. Musicie wiedzieć, że kawa wiedeńska nie jest zwykłą kawą, którą serwujemy w pospieszny poranek. Wiedeński gorący napój służy do delektowania się smakiem i cieszenia z chwili.
Kawa po wiedeńsku - przepis krok po kroku:
Składniki:
Wykonanie:
Wiedeńska kawa na święta może być wykonana także bez mleka. Wystarczy użyć w tym celu śmietany kremówki. Do przepisu dodamy także bitą śmietanę. Przepis można wzbogacić o kardamon. Przejdźmy do wykonania.
Kawa po wiedeńsku - jak zrobić? Oto przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Jak podawać kawę po wiedeńsku? Kawę można podawać w szerokiej filiżance. Opcjonalnie może być to także przezroczysta szklanka. Pojemność naczynia powinna wynosić około 250 ml. Jeżeli chodzi natomiast o dodatki, to mamy tutaj bardzo dużą dowolność. W ciepłe dni napój możemy podawać z gałkami waniliowych lub śmietankowych lodów. Jeżeli aura nie raczy nas ciepłymi temperaturami, możemy dodać odrobinę likieru, co jeszcze lepiej nas rozgrzeje. Kawa będzie doskonałym duetem do niezbyt słodkich ciastek, czy też ciast. Ciekawą opcją są na przykład ciasteczka owsiane bądź sernik po wiedeńsku.
Zobacz też: Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta