Kawa po wiedeńsku może stać się główną atrakcją wigilijnego stołu. Ten napój nie ma sobie równych

Kawa po wiedeńsku to mocny charakterystyczny napój z dodatkiem bitej śmietany i czekolady okraszony pyszną posypką. Wiedeński specjał cieszy się bardzo dużą popularnością. Wynika to z faktu, że taka kawa ma niesamowity aromat i smak.

Kawa wiedeńska z kostkami czarnej czekolady

Kawa wiedeńska z dodatkiem czekolady najlepiej smakuje z kawałkiem pysznego ciasta. Musicie wiedzieć, że kawa wiedeńska nie jest zwykłą kawą, którą serwujemy w pospieszny poranek. Wiedeński gorący napój służy do delektowania się smakiem i cieszenia z chwili.

Kawa po wiedeńsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy
  • około 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki
  • bita śmietana + kakao

Wykonanie:

  1. Zmiel ziarna kawy.
  2. Podgrzej mleko w rondelku.
  3. Dołóż czekoladowe kostki.
  4. Wymieszaj składniki. Rozpuść czekoladę.
  5. Ściągnij garnek z ognia, przelej do filiżanki bądź kubka.
  6. Dołóż porcję zaparzonej kawy.
  7. Wszystko wymieszaj.
  8. Na wierzchu umieść bitą śmietanę.
  9. Posyp śmietanę kakao, możesz też posypać napój startą czekoladą.
  10. Teraz możesz się delektować!
Zobacz wideo Przepis na czekoladowo-kawowe ciasto z patelni

Wiedeńska kawa zapewni nam chwilę relaksu. Przepis bez mleka

Wiedeńska kawa na święta może być wykonana także bez mleka. Wystarczy użyć w tym celu śmietany kremówki. Do przepisu dodamy także bitą śmietanę. Przepis można wzbogacić o kardamon. Przejdźmy do wykonania.

Kawa po wiedeńsku - jak zrobić? Oto przepis:

Składniki:

  • 200 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 4 kostki czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • bita śmietana
  • cukier lub miód - do uzyskania słodkości
  • kardamon, cynamon - do posypki
  • odrobina ulubionego likieru
  • ulubiony syrop do dekoracji

Wykonanie:

  1. Śmietankę przelej do rondelka.
  2. Następnie ją podgrzej. Uważaj, aby nie doprowadzać do wrzenia. Dołóż cukier i wszystko wymieszaj.
  3. Ściągnij z ognia.
  4. Dodaj zaparzoną kawę.
  5. Całość wymieszaj.
  6. Weź szklankę i przelej napój. Dolej odrobinę ulubionego likieru.
  7. Całość udekoruj bitą śmietaną. Posyp przyprawami korzennymi i polej syropem.

Jak podawać wiedeńską kawę? Zobacz, z czym możemy ją serwować

Jak podawać kawę po wiedeńsku? Kawę można podawać w szerokiej filiżance. Opcjonalnie może być to także przezroczysta szklanka. Pojemność naczynia powinna wynosić około 250 ml. Jeżeli chodzi natomiast o dodatki, to mamy tutaj bardzo dużą dowolność. W ciepłe dni napój możemy podawać z gałkami waniliowych lub śmietankowych lodów. Jeżeli aura nie raczy nas ciepłymi temperaturami, możemy dodać odrobinę likieru, co jeszcze lepiej nas rozgrzeje. Kawa będzie doskonałym duetem do niezbyt słodkich ciastek, czy też ciast. Ciekawą opcją są na przykład ciasteczka owsiane bądź sernik po wiedeńsku.

Zobacz też: Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.