Te ciasteczka robiły furorę w czasach PRL-u. Zajadano się nimi bardziej niż piernikami

Na świątecznym stole muszą się pojawić nie tylko potrawy wigilijne, ale i słodkie przekąski. Oprócz pierniczków i sernika warto zaserwować klasyczne maślane ciastka. Są delikatne, kruche i wprost rozpływają się w ustach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie miały sobie równych.

Ciastka z maszynki to świetna alternatywa dla świątecznych pierników. Ich przygotowanie wymaga zaledwie kilku prostych składników i odrobiny wolnego czasu. Przyda się także maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. W ten sposób jeszcze kilkadziesiąt lat temu Polacy przyrządzali wigilijne desery. W PRL-u w czasie świąt królowały kruche, maślane ciasteczka. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Te ciasteczka robiły furorę w czasach PRL-u. Są niebiańsko kruche i maślane

Kruche ciastka zachowują świeżość na długi czas, co oznacza, że będą smakować równie doskonale jeszcze po świętach. Przechowywane w pojemniku mogą przeleżeć nawet kilka tygodni. Pozostają chrupiące i pyszne. Gwarantujemy, że będą się nimi zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto zaskoczyć świątecznych gości i przygotować dla odmiany coś innego niż klasyczne pierniki. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 350 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 150 g smalcu,
  • 2 duże jajka,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 3 łyżki kakao.

Kruche ciastka na święta Bożego Narodzenia. Sposób przygotowania

Zacznij od przesiania mąki przez sitko. W dużej misce połącz przesianą mąkę, masło, smalec oraz cukier. Posiekaj wszystko nożem. Wbij jajka i dodaj śmietanę. Proszek do pieczenia wymieszaj z łyżką wody i również umieść z resztą składników. Wymieszaj wszystko i zagnieć na ciasto. W dalszej kolejności przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Najlepiej, aby ciasto było schowane w chłodnym miejscu, gdzie będzie miało okazję stężeć. Po tym czasie uformuj ciasteczka, korzystając z maszynki do mięsa ze specjalną nakładką.

Wykrojone kształty układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości, aby ciastka nie posklejały się w czasie wypiekania. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz kruche ciasteczka przez ok. 20 minut, aż zarumienią się na złocisty kolor. Poczekaj, aż ostygną i poczęstuj nimi domowników. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.