Święta Bożego Narodzenia nie byłyby takie same, gdyby na stole zabrakło słodkich deserów. Oprócz pierników i kruchych ciastek warto też zaserwować gościom pyszne ciasto. Makowiec po japońsku to smakowite połączenie maku, jabłek i puszystego kremu. Zwala z nóg nawet największych niejadków.
Makowiec japoński nie jest wcale trudny w przyrządzeniu. Co najlepsze, nie zajmuje też wiele czasu - większość pracy wykona za nas piekarnik. Jeśli jednak chcemy mieć mniej zadań na głowie w Wigilię, polecamy upiec ciasto dzień wcześniej. Będzie smakowało równie świeżo i wyśmienicie.
Składniki na makowca:
Składniki na polewę:
Przygotowania zacznij od wyjęcia masła z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Zagotuj w garnku mak z mlekiem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. W tym czasie mak powinien napęcznieć. Odcedź go z nadmiaru płynu na sitku lub korzystając z gazy. Miękkie masło zetrzyj razem z cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką, puszystą masę.
Rozbij jajka, po czym jajka oddziel od żółtek. Do słodko-maślanej masy dodawaj po kolei żółtka, ucierając je jednocześnie na jednolity krem. W dalszej kolejności dodaj odsączony mak, kaszę manną, starte na tarce jabłka oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli. Całość wymieszaj.
Białka ubij na mocno sztywną pianę, a następnie przelej do masy makowej. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj deser przez godzinę. Na koniec przygotuj jeszcze polewę. W małym garnku zagotuj śmietankę, a po odstawieniu z palnika, dodaj do niej masło oraz pokruszoną tabliczkę czekolady. Zamieszaj, aż uzyskasz gęstą masę, po czym oblej nią ostudzone ciasto. Makowiec po japońcu jest gotowy do podania na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl