Wiele osób marzy o domowej wędlinie, która będzie zdobić smaczne i pożywne kanapki lub posłuży jako pyszny dodatek do obiadu. Wędzonka świetnie sprawdzi się też na święta Bożego Narodzenia. Goście wigilijni będą nią wprost zachwyceni. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!
Wędzona szynka wymaga nieco zaangażowania oraz czasu. Nasza praca przyniesie jednak wyśmienite efekty. Jeśli zaopatrzysz się w odpowiedni sprzęt oraz składniki, już wkrótce będziesz się zajadać delikatną, aromatyczną i idealnie zaróżowioną wędzonką. Zdecydowanie jest więc to "gra warta świeczki".
Składniki:
Dodatkowo:
Pierwszym etapem jest peklowanie mięsa. Zacznij od umycia szynki i osuszenia jej przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotuj moździerz. Utrzyj w nim pięć liści laurowych, ziarna jałowca, pieprzu oraz ziela angielskiego i czosnku. Nie zapomnij o soli, peklosoli i cukrze. Powstałą mieszankę do peklowania podziel na dwie równe części. Pierwszą wykorzystaj do dokładnego natarcia mięsa. Szynkę z przyprawami umieść w garnku kamiennym i odstaw w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub na balkon, na całą dobę.
Po tym czasie w drugim garnku zagotuj wodę, dodaj pozostałą mieszankę przypraw, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gotową solanką zalej szynkę, po czym szczelnie ją zakryj. Ponownie postaw naczynie w chłodnym miejscu, tym razem na tydzień. Raz dziennie obracaj mięso, a na dzień przed kolejnym etapem wstrzyknij do szynki solankę z peklowania.
Drugi etap to wędzenie. Po tygodniu przełóż szynkę do miski wypełnionej wodą. Namaczaj ją przez kilka godzin, a następnie oczyść i umieść w siatce wędliniarskiej. Jeśli jej nie posiadasz, po prostu obwiąż szynkę sznurkiem. Tak przygotowane mięso umieść w wędzarni i włącz osuszacz. Ostaw temperaturę 30 st. Celsjusza, a po trzech godzinach zwiększ ją do 40 stopni i wędź przez kolejne trzy godziny. Potem podnieś temperaturę do 70 st. Celsjusza na ok. półtorej godziny. Po tym czasie zmień ją na 90 stopni i wędź przez godzinę.
Finałowym etapem jest parzenie szynki. W dużym garnku zagotuj wodę z trzema liśćmi laurowymi i kilkoma ziarnami pieprzu. Kiedy temperatura osiągnie 90 st. Celsjusza, umieść w niej mięso. Uważaj, aby woda nie uległa zagotowaniu. Szynka będzie gotowa w momencie, gdy temperatura w jej środku osiągnie 70 st. Celsjusza. Po parzeniu przełóż ją do zimnej wody. Domowa wędzonka jest gotowa do spożycia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl