Nie trzeba piec, by coś dobrego zjeść! Wystarczy zrobić świąteczne raffaello z korzenną nutką

Zapomnij o pieczeniu wyszukanych ciast i babcinych specjałów. Zaskocz w te święta swoich gości niebiańską słodyczą, jaką jest raffaello z korzenną nutą. Obejdzie się bez piekarnika - wystarczy zadbać o ciasteczkowy spód, puszystą masę i estetyczne warstwy.

Świąteczna gorączka już się udziela w wielu domach. To w końcu ostatni dzwonek na doszlifowanie menu i przygotowanie odpowiedniej listy zakupów. Jeśli z pieczeniem nie idzie ci najlepiej lub zwyczajnie brakuje ci na to czasu postaw na obłędne ciasto raffaello na ciasteczkowym spodzie. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Bez pieczenia i stresu o zakalec. Świąteczne ciasto na ciasteczkowym spodzie 

Na próżno szukać łatwiejszego ciasta na święta! Oto raffaello, które nie wymaga pieczenia. Wystarczy zadbać o puszystą, kremową masę i herbatnikowy spód. Aby nadać całości bożonarodzeniowego klimatu, warto też dodać korzenną nutę - niezawodnie sprawdzi się tu domowej roboty przyprawa do piernika. Taki przekładaniec nie tylko pięknie wygląda, ale i wybitnie smakuje. 

Szukając inspiracji na świąteczne wypieki, często kartkujemy mnóstwo książek kucharskich i czytamy miliony blogów. Postanowiliśmy jednak ułatwić to zadanie, a nasz przepis na raffaello bez pieczenia zawsze się sprawdza. Urocze warstwy pięknie prezentują się na talerzu, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. 

Świąteczne raffaello z korzenną nutką. Idealne ciasto bez pieczenia 

Składniki:

  • 600 g ciemnych herbatników,
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 żółtka,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • łyżka masła orzechowego,
  • Słoiczek powideł śliwkowych,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na start wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, na dnie formy wyłóż herbatniki. 
  2. Teraz pora na naszą masę budyniową. 300 ml mleka podgrzej w garnku. Pozostały nabiał połącz z żółtkami i budyniami w proszku w proszku. Całość wlewaj do gorącego mleka, intensywnie mieszając.
  3. Tak przygotowany budyń ściągnij z ognia i całkowicie ostudź. Miękkie masło ucieraj na kremową, puszystą masę, stopniowo dodawaj budyń, łyka po łyżce. Do naszej masy dodaj też masło orzechowe i przyprawę do piernika. 
  4. Na ciasteczkowy spód wyłóż odrobinę powideł i dokładnie rozsmaruj. Kolejna warstwa to krem budyniowy. Następnie układaj herbatniki i powtarzaj czynność z masami. 
  5. Jeśli wystarczy nam składników można zrobić cztery piętra - wówczas nasze będzie zdecydowanie wyższe
  6. Na koniec wierzch posyp wiórkami kokosowymi. 
  7. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie można je kroić i serwować. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.