Sałatka z makrelą - jak przygotować, aby była soczysta i wyjątkowa?
Jak przygotować sałatkę z makreli na święta? Jeśli szukasz przedświątecznej inspiracji na wigilijne przystawki, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Takiej sałatki na pewno nie jadłeś. Połączenie awokado, ryby i cebuli może pozytywnie zaskoczyć. Wystarczy kromka chrupiącego chlebka z masełkiem, sałatka i wyjątkowe danie jest gotowe do zaserwowania.
Sałatka z makrelą - jak przygotować? Oto prost przepis:
Sałatka z makrelą - składniki:
- 2 garście rukoli
- 1 awokado sporej wielkości
- 150 g wędzonej ryby
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki
- sok z połówki cytryny
Wykonanie:
- Rukolę opłucz. Wysusz i ułóż na półmisku. Możesz ją podzielić na mniejsze kawałki.
- Awokado umyj, przekrój, usuń pestkę.
- Wydrąż miąższ, pokrój go na mniejsze kawałki.
- Awokado ułóż na rukoli.
- Rybę obierz z ości. Podziel ją na mniejsze kawałki.
- Dopraw przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
- Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
- Wyciśnij sok z cytryny. Polej nim sałatkę. Wymieszaj.
Zobacz wideo Najprostsza pasta z drapieżnej makreli
Co do sałatki z makrelą można dodać? Podpowiadamy jakich składników użyć do rybnej sałatki
Co do świątecznej sałatki z makrelą będzie pasować najlepiej? Postaw na jajka ugotowane na twardo, kukurydzę i ogórka kiszonego. Sałatka wyjdzie chrupiąca i wyrazista. Oto prosty przepis:
Sałatka z makrelą - krok po kroku:
Składniki:
- 1 duża wędzona makrela
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- majonez
- szczypiorek
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu
Wykonanie:
- Rybę pozbaw ości i podziel na kawałki.
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Dołóż do całości.
- Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
- Dodaj kukurydzę i koncentrat.
- Dopraw do smaku. Całość wymieszaj.
Sałatka z ryżem i makrelą - przepis na szybki lunch
Sałatka z makrelą i ryżem jest dobra nie tylko na wieczorny posiłek, ale i na lekki lunch. Oczywiście możemy ją dowolnie modyfikować. Makrela jest tak uniwersalna, że możemy łączyć ją z ulubionymi produktami. Poniżej przepis.
Składniki, które należy kupić to:
- 1 makrela
- 150 g ryżu
- 4 ogórki kiszone
- 1-2 cebule czerwone
- sól, pieprz
- 1 duża puszka kukurydzy
- 4 jaja na twardo
- majonez - ilość wedle uznania
Wykonanie:
- Rybę dokładnie obierz z ości.
- Podziel ją na mniejsze kawałki.
- Włóż rybę do miski.
- Ogórki wyjmij z zalewy. Posiekaj w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Dodaj ogórki i kukurydzę do miski.
- Jajka ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebule obierz, posiekaj na bardzo drobno.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na pewien czas. Dzięki temu smaki połączą się jeszcze lepiej.
- Opcjonalnie możesz dodać odrobinę śmietany.
Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - produkty, które musisz dopisać do swojej listy zakupowej