• Link został skopiowany

Sałatka z makrelą przyćmi nie tylko wszystkie śledzie na wigilijnym stole. To kulinarny hit w tym roku

Sałatka z makrelą jest dobra na wiele różnych okazji. Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczną kolację lub śniadanie, to nie mogłeś lepiej trafić. Prezentujemy bardzo prosty przepis na szybką sałatkę z rybą.
Sałatka z makrelą przyćmi nie tylko wszystkie śledzie na wigilijnym stole. To kulinarny hit w tym roku. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Grazziela Bursuc

Sałatka z makrelą - jak przygotować, aby była soczysta i wyjątkowa?

Jak przygotować sałatkę z makreli na święta? Jeśli szukasz przedświątecznej inspiracji na wigilijne przystawki, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Takiej sałatki na pewno nie jadłeś. Połączenie awokado, ryby i cebuli może pozytywnie zaskoczyć. Wystarczy kromka chrupiącego chlebka z masełkiem, sałatka i wyjątkowe danie jest gotowe do zaserwowania. 

Sałatka z makrelą - jak przygotować? Oto prost przepis:

Sałatka z makrelą - składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 1 awokado sporej wielkości
  • 150 g wędzonej ryby
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • kilka zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • sok z połówki cytryny

Wykonanie:

  1. Rukolę opłucz. Wysusz i ułóż na półmisku. Możesz ją podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Awokado umyj, przekrój, usuń pestkę.
  3. Wydrąż miąższ, pokrój go na mniejsze kawałki.
  4. Awokado ułóż na rukoli.
  5. Rybę obierz z ości. Podziel ją na mniejsze kawałki.
  6. Dopraw przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
  7. Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
  8. Wyciśnij sok z cytryny. Polej nim sałatkę. Wymieszaj.
Zobacz wideo Najprostsza pasta z drapieżnej makreli

Co do sałatki z makrelą można dodać? Podpowiadamy jakich składników użyć do rybnej sałatki

Co do świątecznej sałatki z makrelą będzie pasować najlepiej? Postaw na jajka ugotowane na twardo, kukurydzę i ogórka kiszonego. Sałatka wyjdzie chrupiąca i wyrazista. Oto prosty przepis:

Sałatka z makrelą - krok po kroku:

Składniki:

  • 1 duża wędzona makrela
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • majonez
  • szczypiorek
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu

Wykonanie:

  1. Rybę pozbaw ości i podziel na kawałki.
  2. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Dołóż do całości.
  5. Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
  6. Dodaj kukurydzę i koncentrat.
  7. Dopraw do smaku. Całość wymieszaj.

Sałatka z ryżem i makrelą - przepis na szybki lunch

Sałatka z makrelą i ryżem jest dobra nie tylko na wieczorny posiłek, ale i na lekki lunch. Oczywiście możemy ją dowolnie modyfikować. Makrela jest tak uniwersalna, że możemy łączyć ją z ulubionymi produktami. Poniżej przepis.

Składniki, które należy kupić to:

  • 1 makrela
  • 150 g ryżu
  • 4 ogórki kiszone
  • 1-2 cebule czerwone
  • sól, pieprz
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 4 jaja na twardo
  • majonez - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  1. Rybę dokładnie obierz z ości. 
  2. Podziel ją na mniejsze kawałki.
  3. Włóż rybę do miski.
  4. Ogórki wyjmij z zalewy. Posiekaj w kostkę.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. Dodaj ogórki i kukurydzę do miski.
  7. Jajka ostudź, obierz i pokrój w kostkę. 
  8. Cebule obierz, posiekaj na bardzo drobno. 
  9. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  10. Odstaw do lodówki na pewien czas. Dzięki temu smaki połączą się jeszcze lepiej.
  11. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę śmietany.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - produkty, które musisz dopisać do swojej listy zakupowej

Więcej o: