Ciasto lion - świąteczny placek dla zabieganych i oszczędnych. To ulubiony deser mojej rodziny

Ciasto lion to ulubiony deser mojej rodziny. Nie ma bez niego świąt Bożego Narodzenia. Smak ciasta, inspirowanego kultowym batonem, mówi sam za siebie. Nie trzeba go bronić. Po prostu zrób ten pyszny placek w kilka chwil i podaj go gościom.

Ciasto lion bez pieczenia - po tym przepisie zrezygnujesz z innych deserów

Ciasto lion bez pieczenia to przepis wyjątkowy pod wieloma względami. Zaletą ciasta jest przede wszystkim to, że nie trzeba używać piekarnika. Przez co zdecydowanie oszczędzamy energię i pieniądze. Co jest niezwykle ważne zwłaszcza w okresie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, kiedy to musimy przyrządzić bardzo dużo wypieków i innych dań. Poza tym smak tego ciasta jest obłędny.

Ciasto lion - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • około 400 g herbatników
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • orzeszki ziemne
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

  1. Budynie wymieszaj w szklance mleka.
  2. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru.
  3. Później wlej masę budyniową do mleka i zagotuj. Wymieszaj.
  4. Później przestudź budyń.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód herbatnikami.
  6. Posmaruj wierzch masą kajmakową.
  7. Przykryj kolejną warstwą herbatników.
  8. Przejdź do ubicia masła. Dodawaj masę budyniową stopniowo do masła. Ucieraj.
  9. Masę podziel na dwie części.
  10. Przełóż jedną część masy budyniowej na herbatniki.
  11. Wyłóż kolejną część herbatników.
  12. Zmiksuj masę kajmakową z masą budyniową.
  13. Tak przygotowaną masę umieść na herbatnikach.
  14. Czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju. Polewę czekoladową polej po cieście.
  15. Ostudź. Później wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto lion - jak przygotować? Wersja z serkiem mascarpone

Jak przygotować świąteczne ciasto lion z dodatkiem serka mascarpone? To bardzo proste. Jest to receptura delikatnie różniąca się od poprzedniej wersji. Jest jednak również godna uwagi. Wystarczy pyszna kawa, kawałek ciasta i można świętować! Jeżeli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu ciasta, to zdecydowanie ten wariant jest dla Ciebie. Ciasto jest banalne w wykonaniu. Prosty przepis znajdziesz poniżej. 

Przepis na ciasto lion:

Składniki na spód:

  • 400 g herbatników
  • 440 g masy krówkowej

Składniki na masę serową:

  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30-procentowej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 batony lion

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 fix do śmietany dowolnej firmy
  • 2 batony lion

Wykonanie:

  1. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Dno blaszki wyłóż herbatnikami.
  3. Ciastka przykryj masą kajmakową.
  4. Na kajmak wyłóż herbatniki.
  5. Śmietankę 30-procentową ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
  6. Batony posiekaj. Dodaj je do masy.
  7. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
  8. Ułóż masę na herbatnikach.
  9. Ponownie wyłóż warstwę herbatników.
  10. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i fixem do śmietany.
  11. Rozsmaruj masę na ciastkach.
  12. Wierzch posyp drobno posiekanymi batonami.
  13. Ciasto należy schłodzić przed podaniem.
  14. Warto przygotować je wcześniej, aby zyskało jeszcze lepszą konsystencję i smak.

Zobacz też: Szybka sałatka z ekstra składnikiem dla niespodziewanych gości. Ten przepis może Cię uratować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.