Ciasto lion bez pieczenia - po tym przepisie zrezygnujesz z innych deserów
Ciasto lion bez pieczenia to przepis wyjątkowy pod wieloma względami. Zaletą ciasta jest przede wszystkim to, że nie trzeba używać piekarnika. Przez co zdecydowanie oszczędzamy energię i pieniądze. Co jest niezwykle ważne zwłaszcza w okresie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, kiedy to musimy przyrządzić bardzo dużo wypieków i innych dań. Poza tym smak tego ciasta jest obłędny.
Ciasto lion - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru
- około 400 g herbatników
- pół szklanki masła orzechowego
- 200 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- orzeszki ziemne
- 1 łyżka oleju
- 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
- Budynie wymieszaj w szklance mleka.
- Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru.
- Później wlej masę budyniową do mleka i zagotuj. Wymieszaj.
- Później przestudź budyń.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód herbatnikami.
- Posmaruj wierzch masą kajmakową.
- Przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Przejdź do ubicia masła. Dodawaj masę budyniową stopniowo do masła. Ucieraj.
- Masę podziel na dwie części.
- Przełóż jedną część masy budyniowej na herbatniki.
- Wyłóż kolejną część herbatników.
- Zmiksuj masę kajmakową z masą budyniową.
- Tak przygotowaną masę umieść na herbatnikach.
- Czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju. Polewę czekoladową polej po cieście.
- Ostudź. Później wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto lion - jak przygotować? Wersja z serkiem mascarpone
Jak przygotować świąteczne ciasto lion z dodatkiem serka mascarpone? To bardzo proste. Jest to receptura delikatnie różniąca się od poprzedniej wersji. Jest jednak również godna uwagi. Wystarczy pyszna kawa, kawałek ciasta i można świętować! Jeżeli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu ciasta, to zdecydowanie ten wariant jest dla Ciebie. Ciasto jest banalne w wykonaniu. Prosty przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na ciasto lion:
Składniki na spód:
- 400 g herbatników
- 440 g masy krówkowej
Składniki na masę serową:
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30-procentowej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3-4 batony lion
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 fix do śmietany dowolnej firmy
- 2 batony lion
Wykonanie:
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Dno blaszki wyłóż herbatnikami.
- Ciastka przykryj masą kajmakową.
- Na kajmak wyłóż herbatniki.
- Śmietankę 30-procentową ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Batony posiekaj. Dodaj je do masy.
- Dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
- Ułóż masę na herbatnikach.
- Ponownie wyłóż warstwę herbatników.
- Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i fixem do śmietany.
- Rozsmaruj masę na ciastkach.
- Wierzch posyp drobno posiekanymi batonami.
- Ciasto należy schłodzić przed podaniem.
- Warto przygotować je wcześniej, aby zyskało jeszcze lepszą konsystencję i smak.
Zobacz też: Szybka sałatka z ekstra składnikiem dla niespodziewanych gości. Ten przepis może Cię uratować