Pierogi to podstawowe danie na święta Bożego Narodzenia. Jak je zatem przygotować, by zaskoczyły bliskich i podbiły kubki smakowe najbardziej wymagających? Okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach, a przede wszystkim w krótkiej liście składników na ciasto.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Wigilijne pierogi wcale nie muszą być twarde i nudne. Z tym trikiem wyjdą po mistrzowsku
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Żaden przepis nie zastąpi jednak babcinej receptury przygotowywanej ze swojskich składników ze szczyptą miłości. Zastanawiasz się zatem jak je przygotować, by były idealnie miękkie i hojnie nadziane aromatycznym farszem? Znamy niezawodny patent, który nada wigilii magicznego klimatu. Chodzi przede wszystkim o miękkie i sprężyste ciasto - bez tego ani rusz!
Idealne ciasto na pierogi nie potrzebuje nadprogramowych składników - tu najlepszą opcją są cztery bazowe produkty, czyli mąka, gorąca woda, sól i płynne masło. Jeśli chcesz, by było sprężyste, miękkie i smaczne zastosuj metodę babci - poza energicznym wyrabianiem ciasta, należy dać mu około 20 minut na leżakowanie, najlepiej pod nagrzaną, szklaną miską. Takie zestawienie da piękny i smaczny efekt, któremu nie oprze się nawet wymagająca teściowa.
Ciasto na pierogi - wigilijna klasyka to tylko cztery składniki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- szklanka gorącej, przegotowanej wody,
- łyżka masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę na pierogi przesiej na stolnicę lub blat, formując estetyczny kopczyk. W środku zrób wgłębienie, do którego dodaj szczyptę soli, rozpuszczone masło i stopniowo wlewaj gorącą wodę.
- Wszystkie składniki zgarnij do środka, siekaj nożem, a następnie starannie i energicznie przejdź do zagniatania ciasta.
- Uformowaną kulę przykryj nagrzaną w piekarniku szklaną miską na około 20-30 minut. Wówczas ciasto stanie się elastyczne, miękkie i plastyczne.
- Ciasto podziel na pół - jedna część trafia na stolnicę, druga znowu pod miskę.
- Teraz porcję ciasta dokładnie rozwałkuj na cienki płat. Wytnij kółka szklanką, a na każdą porcję nakładaj hojnie farsz.
- Pierogi ładnie zlepiaj - warto zadbać o estetyczne, urocze brzegi np. splot warkoczykowy, falbankę lub np. zrobiony widelcem.
- Tak zrobione pierogi gotuj w osolonym wrzątku i serwuj z ulubionymi dodatkami.