Szuba - przepis na świąteczną sałatkę ze śledziami. Pokłóciłam się z ciocią o jeden składnik. Miałam rację

Szuba to klasyczna sałatka śledziowa podawana na Wigilię u naszych wschodnich sąsiadów, ale u nas także jest znana i lubiana. Od jakiegoś czasu stawiam ją na stole obok jarzynowej i muszę przyznać, że ma spore wzięcie. Ostatnio jednak pokłóciłam się z ciocią o jeden składnik - uważała, że to, co ja zrobiłam, nie nazywa się szubą, bo nie ma ważnego składnika. Udowodniłam, że się myli.

Więcej przepisów na sałatki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szuba to popularna sałatka śledziowa, w której składniki ułożone są warstwami, dzięki czemu nie tylko świetnie smakuje, ale pięknie i kolorowo prezentuje się w szklanych salaterkach. Przepis jest banalny, składniki tanie i łatwodostępne, ale zawsze musi zdarzyć się coś, co zabierze trochę radości. W zeszłym roku postanowiłam zrobić szubę na Wigilię.

Zobacz wideo

Pokłóciłam się z ciocią o sałatkę. Wyszło na moje

"A co to za sałatka?" - zapytała ciocia, wskazując na kolorową potrawę. Odpowiedziałam, że szuba. Ciocia nałożyła porcję na talerz i zaczęła rozkładać sałatkę na czynniki pierwsze. "Nie skarbie, to nie jest szuba. Nie ma jabłuszka". Ileż ja się namęczyłam, żeby przetłumaczyć ciotce, ze w oryginalnym przepisie nie ma jabłka. Jeśli występuje jabłko, to może to być śledź pod pierzynką - sałatka bardzo podobna do szuby, jednak nieco inna. Zamiast cieszyć się Wigilią, przekopałam pół internetu, by udowodnić cioci, że się myli. I myliła się - w oryginalnej szubie nie ma jabłka, jest za to mnóstwo innych pyszności. Ciocia za dokładkę podziękowała. 

Szuba - przepis na świąteczną sałatkę ze śledziem

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych a la matias (wcześniej trzeba je wymoczyć z soli)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 małe cebule, polecam szalotki
  • 2 większe buraki
  • 6-7 jajek
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę i ziemniaki obierz i ugotuj. Ugotuj także buraki, lecz osobno, by inne warzywa nie zafarbowały. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a śledzie odmoczone z soli osusz ręcznikiem papierowym i także pokrój w kostkę. 
  3. Przygotuj dużą, szklanką salaterkę i zacznij układać warstwowo: najpierw połowa śledzi, cebuli i ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem, następnie połóż połowę marchewki i buraków. Znowu dopraw i przykryj warstwą majonezu.
  4. Pozostałe składniki ułóż w tej samej kolejności tak, by solidna warstwa majonezu znajdowała się na górze. 
  5. Sałatkę wyrównaj i jeśli chcesz, możesz ozdobić ją koperkiem lub posiekaną natką. Szczypiorek także świetnie się sprawdzi. 

Jeśli mówimy o śledziu pod pierzynką, tutaj przepis można lekko modyfikować. Niektórzy faktycznie dodają jabłko, inni dodają także ogórki kiszone, a nawet czosnek. Jedno jest pewne - zawsze znajdzie się ktoś, kto "wie lepiej".

Więcej o: