Smalcóweczki babcia robiła nam w nagrodę. W święta będą lepsze od pierniczków

Smalcóweczki to jedno z moich najprzyjemniejszych wspomnień z babcinej kuchni. Babcia swoimi schorowanymi i powykrzywianymi dłońmi robiła dla mnie i moich kuzynów pyszne ciasteczka, którymi zajadaliśmy się, aż miło, ale warunek był jeden - dobre oceny. Robiła je także na Boże Narodzenie, a my obficie mazaliśmy je lukrem. Jak zrobić ciasteczka ze smalcem? To tak proste, że aż śmieszne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Smalcówki, czy też smalcóweczki to pyszne, kruche ciasteczka, których postawą - jak sama nazwa wskazuje, jest smalec. Babcia robiła te ciasteczka dość często, jednak najlepiej smakowały w Boże Narodzenie. Często wisiały na choince obok pierniczków i jako dziecko, całą Wigilię marzyłam o tym, by następnego dnia móc je schrupać z przyjemnością (babcia bardzo pilnowała tego, by w Wigilię nie jeść mięsa ani tym bardziej niczego, co zawiera smalec). Przepis na smalcóweczki jest banalnie prosty, szybki do wykonania, a ciasteczka w ogóle nie "trącają świnią". Za to pięknie pachną i smakują fenomenalnie. 

Zobacz wideo

Smalcóweczki - obłędne ciasteczka, które w święta wygrają z pierniczkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 200 g smalcu, najlepiej domowego
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnice i przesiej na nią mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj schłodzony smalec, wcześniej możesz pokroić go na mniejsze kawałki. 
  2. Dodaj oba cukry, wbij jajko, żółtko i dodaj śmietanę oraz szczyptę soli. Ostrym nożem zacznij siekać składniki, następnie energicznie zagnieć ciasto. 
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło. 
  4. Schłodzone ciasto podziel na części i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie za pomocą foremek w wybranych kształtach wycinka ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia. 
  5. Smalcóweczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią. Nie powinno trwać to dłużej, niż 10 minut. 

Wskazówka: przed włożeniem do piekarnika, możesz położyć na ciasteczkach odrobinę ulubionej marmolady, kawałek czekolady lub cukierka z toffi. Ciasteczka nie tylko będą pyszniejsze, ale także zyskają ciekawy wygląd. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.