Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Smalcówki, czy też smalcóweczki to pyszne, kruche ciasteczka, których postawą - jak sama nazwa wskazuje, jest smalec. Babcia robiła te ciasteczka dość często, jednak najlepiej smakowały w Boże Narodzenie. Często wisiały na choince obok pierniczków i jako dziecko, całą Wigilię marzyłam o tym, by następnego dnia móc je schrupać z przyjemnością (babcia bardzo pilnowała tego, by w Wigilię nie jeść mięsa ani tym bardziej niczego, co zawiera smalec). Przepis na smalcóweczki jest banalnie prosty, szybki do wykonania, a ciasteczka w ogóle nie "trącają świnią". Za to pięknie pachną i smakują fenomenalnie.
Smalcóweczki - obłędne ciasteczka, które w święta wygrają z pierniczkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- ok. 200 g smalcu, najlepiej domowego
- ok. 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Przygotuj stolnice i przesiej na nią mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj schłodzony smalec, wcześniej możesz pokroić go na mniejsze kawałki.
- Dodaj oba cukry, wbij jajko, żółtko i dodaj śmietanę oraz szczyptę soli. Ostrym nożem zacznij siekać składniki, następnie energicznie zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło.
- Schłodzone ciasto podziel na części i rozwałkuj na dość cienki placek. Następnie za pomocą foremek w wybranych kształtach wycinka ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia.
- Smalcóweczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią. Nie powinno trwać to dłużej, niż 10 minut.
Wskazówka: przed włożeniem do piekarnika, możesz położyć na ciasteczkach odrobinę ulubionej marmolady, kawałek czekolady lub cukierka z toffi. Ciasteczka nie tylko będą pyszniejsze, ale także zyskają ciekawy wygląd.