Choć nie jest to potrawa, którą przygotowuje się tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, to trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne biesiadowanie. Historia rodzimego bigosu sięga wielu lat wstecz. Na przestrzeni wieków jego formuła ulegała większym lub mniejszym modyfikacjom, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem wyselekcjonowanych warzyw, mięs i ziół.
Przygotowanie bigosu nie jest zadaniem przesadnie skomplikowanym ani czasochłonnym. Warto jednak pamiętać, że receptur na to danie jest wiele - każda rodzina może się pochwalić swoim oryginalnym i smakowitym przepisem. Zmieniają się składniki i ich proporcje, dlatego bigos w jednym domu może smakować zupełnie inaczej niż u kogoś innego. Mimo tylu wariantów wciąż mało kto wie, że smak potrawy można "podkręcić" poprzez dodanie... ogórków kiszonych! Świetnie się komponują zwłaszcza w towarzystwie kapusty kiszonej. Brzmi to dość nietypowo, ale zdecydowanie warto wypróbować tę metodę.
Składniki:
Surową kapustę umyj i poszatkuj, a następnie podduś w garnku razem z kapustą kiszoną i odrobiną wody lub bulionu. Pamiętaj, aby warzywa dusiły się na małym ogniu. W międzyczasie pokrój w kostkę kiełbasę i grzyby. Obraną cebulę z kolei drobno posiekaj. Całość podsmaż na oliwie lub oleju, po czym połącz z kapustą.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o małych oczkach, podsmaż i wrzuć do garnka z bigosem. Na koniec dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dodatkowo możesz wzmocnić smak, dodając majeranek, kminek oraz ziarna jałowca. Pod koniec gotowania dodaj sól. Pyszny i aromatyczny bigos jest gotowy do zaserwowania. Polecamy odczekać kilka dni, tak by potrawa miała czas, by przejść różnymi smakami. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl