• Link został skopiowany

Nie samym barszczem człowiek żyje. U mnie w Wigilię podaje się lepszą i łatwiejszą zupę

Święta to czas, kiedy na stole pojawiają się potrawy, na które niektórzy z nas czekają cały rok. U mnie jest to kwaśnica wigilijna. To zupa, którą jadamy tylko raz w roku, jest esencjonalna, kwaśna, pachnie grzybami i na samą myśl aż mi cieknie ślinka. Przepis jest banalny, ale przyda się konkretny olej.
Kwaśnica wigilijna
BearFotos/ Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kwaśnica wigilijna to zupa absolutnie wyjątkowa. Jest pyszna, intensywna i bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż nie zrobimy jej w kwadrans. Na świątecznym stole w moim domu stawia się właśnie wazę z kwaśnicą, a nie z barszczem czerwonym, który również jest bardzo smaczny. Jak zatem zrobić kwaśnicę wigilijną? Przygotuj dwa garnki. 

Zobacz wideo

Kwaśnica wigilijna - przepis na najlepszą zupę na święta

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 50-60 g suszonych grzybów - im więcej, tym lepiej
  • 2 duże cebule
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku namocz suszone grzyby w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Jeśli jest jej za mało - dolej trochę czystej wody. Możesz lekko osolić i dodać listek laurowy. 
  2. Ugotuj wywar warzywny z dużą ilością marchwi, selera i pietruszki oraz czosnku. Następnie przecedź wywar i dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj ją do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. 
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Część dodaj do zupy. Dodaj także ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 
  4. Ugotuj ziemniaki w całość i polej je resztką oleju z cebulką. Podawaj, kiedy zupa jest bardzo gorąca. Jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego polecam wykonać ją dzień przed Wigilią. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: