Święta to czas, kiedy na stole pojawiają się potrawy, na które niektórzy z nas czekają cały rok. U mnie jest to kwaśnica wigilijna. To zupa, którą jadamy tylko raz w roku, jest esencjonalna, kwaśna, pachnie grzybami i na samą myśl aż mi cieknie ślinka. Przepis jest banalny, ale przyda się konkretny olej.
Kwaśnica wigilijna to zupa absolutnie wyjątkowa. Jest pyszna, intensywna i bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż nie zrobimy jej w kwadrans. Na świątecznym stole w moim domu stawia się właśnie wazę z kwaśnicą, a nie z barszczem czerwonym, który również jest bardzo smaczny. Jak zatem zrobić kwaśnicę wigilijną? Przygotuj dwa garnki.
Zobacz wideo
Kwaśnica wigilijna - przepis na najlepszą zupę na święta
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
50-60 g suszonych grzybów - im więcej, tym lepiej
2 duże cebule
1,5 l wywaru warzywnego
olej rzepakowy nierafinowany
ziemniaki
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sposób wykonania:
Na samym początku namocz suszone grzyby w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Jeśli jest jej za mało - dolej trochę czystej wody. Możesz lekko osolić i dodać listek laurowy.
Ugotuj wywar warzywny z dużą ilością marchwi, selera i pietruszki oraz czosnku. Następnie przecedź wywar i dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj ją do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Część dodaj do zupy. Dodaj także ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Ugotuj ziemniaki w całość i polej je resztką oleju z cebulką. Podawaj, kiedy zupa jest bardzo gorąca. Jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego polecam wykonać ją dzień przed Wigilią.