Nie samym barszczem człowiek żyje. U mnie w Wigilię podaje się lepszą i łatwiejszą zupę

Święta to czas, kiedy na stole pojawiają się potrawy, na które niektórzy z nas czekają cały rok. U mnie jest to kwaśnica wigilijna. To zupa, którą jadamy tylko raz w roku, jest esencjonalna, kwaśna, pachnie grzybami i na samą myśl aż mi cieknie ślinka. Przepis jest banalny, ale przyda się konkretny olej.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kwaśnica wigilijna to zupa absolutnie wyjątkowa. Jest pyszna, intensywna i bardzo łatwa w wykonaniu, chociaż nie zrobimy jej w kwadrans. Na świątecznym stole w moim domu stawia się właśnie wazę z kwaśnicą, a nie z barszczem czerwonym, który również jest bardzo smaczny. Jak zatem zrobić kwaśnicę wigilijną? Przygotuj dwa garnki. 

Zobacz wideo

Kwaśnica wigilijna - przepis na najlepszą zupę na święta

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 50-60 g suszonych grzybów - im więcej, tym lepiej
  • 2 duże cebule
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku namocz suszone grzyby w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieją, ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Jeśli jest jej za mało - dolej trochę czystej wody. Możesz lekko osolić i dodać listek laurowy. 
  2. Ugotuj wywar warzywny z dużą ilością marchwi, selera i pietruszki oraz czosnku. Następnie przecedź wywar i dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj ją do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. 
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na oleju rzepakowym. Część dodaj do zupy. Dodaj także ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 
  4. Ugotuj ziemniaki w całość i polej je resztką oleju z cebulką. Podawaj, kiedy zupa jest bardzo gorąca. Jednak najlepiej smakuje następnego dnia, dlatego polecam wykonać ją dzień przed Wigilią. 
Więcej o: