Jak zrobić karpia w galarecie? Kluczem są dodatki - jeden z nich może lekko szokować

Karp w galarecie to jedna z popularnych potraw wigilijnych i chociaż nie w każdym domu się pojawia, tak warto rozszerzyć świąteczne menu o tę wyjątkową rybę. Przepis na karpia w galarecie jest prosty, składa się z kilku łatwych etapów, a kluczem smaku są oczywiście dodatki. Jeden z tych dodatków świetnie podkreśli smak. Ten dodatek kojarzy się z randkami.

Więcej przepisów na karpia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić karpia w galarecie? Przez wiele lat ta potrawa nie gościła na stole w moim rodzinnym domu, ale pewnego razu przywiozła ją na Wigilię stryjenka spod Dęblina i wszyscy przepadliśmy. Mięso było delikatne, galaretka zaś wyrazista, było czuć lekko słodką rybę i esencjonalny wywar warzywny i... coś wytrawnego. Ciocia zdradziła, że do wywaru dodaje odrobinę białego wina. Na początku byłam zdziwiona, że galareta zsiadła się mimo dodatku alkoholu. "Ja naprawdę bardzo, bardzo długo gotuję rosołek do rybki". Od tamtego czasu nie wyobrażamy sobie świąt bez tej potrawy, a stryjenka przywozi zawsze dwa półmiski. 

Zobacz wideo

Karp w galarecie - przepis, który pokochała moja rodzina

Składniki:

  • ok. 1,5 - 2 kg karpia w całości
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • pół dużego selera
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • żelatyna
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • dodatki - groszek, jajko na twardo, pokrojone marchewki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj wywar. Warzywa obierz, pokrój i włóż do garnka. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę sosu sojowego - opcjonalnie. Gotuj na naprawdę wolnym ogniu, a kiedy warzywa zaczną robić się miękkie, dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje. 
  2. Kiedy wywar się gotuje, zajmij się rybą. Odkrój łeb i ogon, usuń łuski i wnętrzności. Następnie podziel karpia na dzwonka lub mniejsza kawałki. Możesz delikatnie go osolić i skropić sokiem z cytryny. 
  3. Kiedy warzywa są już miękkie, przecedź wywar i włóż do niego dzwona karpia oraz łeb i ogon. Gotuj przez ok. 20-25 minut. 
  4. Kiedy karp się ugotuje, wyjmij go z wywaru i delikatnie usuń ości - jest z tym trochę pracy, ale warto. Następnie odlej trochę wywaru i wymieszaj w nim 5 łyżek żelatyny. Odstaw na kilkanaście minut i dodaj do reszty wywaru. Wymieszaj. 
  5. Przygotuj półmiski i ułóż na nich mięso z karpia, jajko na twardo, pokrojone marchewki i inne dodatki, które najbardziej lubisz. Następnie zalej całość wywarem i odłóż, by całość stężała. 

Taka ryba jest przepyszna i nie wyobrażam siebie bez niej Wigilii. Dobrą wiadomością jest to, że jeśli nie przepadasz za karpiem (a jest wiele takich osób), to w ten sam sposób możesz przygotować praktycznie każdą rybę. 

Więcej o: