Śledzie proboszcza - szybka i smaczna przystawka do postawienia na świątecznym stole

Śledzie proboszcza to doskonała propozycja na świąteczną przystawkę. Proste, acz wyjątkowo smaczne danie koniecznie trzeba wzbogacić marynowanymi podgrzybkami, maślakami i borowikami. Jak przygotować rybną zakąskę na święta Bożego Narodzenia? Podpowiadamy.

Śledzie pojawiają się na wigilijnych stołach równie często, co karp i dorsz. Cieszą się niemalejącą popularnością, bo są względnie tanie i uniwersalne - można z nich przyrządzić wiele smakołyków. Śledzie w śmietanie, oleju, sosie własnym, pod pierzynką, po żydowsku i kaszubsku... Przepisów jest całe mnóstwo. Dziś przychodzimy z propozycją na smakowitą zakąskę zarówno na świąteczną ucztę, jak i sylwestrową zabawę. 

Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Idealna zakąska między posiłkami. Świąteczne śledzie proboszcza zawsze robią furorę

Śledzie proboszcza przyciągają nie tylko intrygującą nazwą, ale i pysznym smakiem. Filety à la matias z dodatkiem marynowanych grzybków, podsmażonej cebuli oraz oleju to przekąska, która świetnie nasyci głód między posiłkami. Z doświadczenia wynika, że w przysmaku tym gustują zarówno mali, jak i więksi smakosze. Sam proces przygotowania powinien zająć na zaledwie kilka minut, zwłaszcza jeśli pierwszy etap, czyli namaczanie, wykonamy dzień wcześniej. 

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju,
  • 300 g marynowanych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 60 ml oleju,
  • 2 łyżki octu,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: sól, posiekana natka pietruszki.

Śledzie proboszcza z marynowanymi grzybami. Sposób przygotowania

Przygotowania zacznij od odsączenia i opłukania płatów śledziowych. W dalszej kolejności umieść je w misce z zimną wodą. Co jakiś czas wymieniaj ją na świeżą. Po kilku godzinach namaczania wyjmij ryby z pojemnika i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść na sitku. Zalej ją wrzątkiem, by stała się bardziej miękka. Grzyby wyjmij z marynaty i dokładnie odsącz, a następnie pokrój w kostkę lub słupki. Śledzie pokrój z kolei w podłużne, szerokie paski. Połącz je z pozostałymi składnikami (nie zapomnij o oleju), a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać nieco soli oraz posiekanej natki pietruszki. 

Całość przełóż do dużego słoika, zakręć i schowaj do lodówki. Na następny dzień pyszna zakąska powinna być gotowa do zaserwowania świątecznym gościom. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.