Zamiast mozolnie zawijać krokiety, postaw na chrupiący zamiennik. Wystarczy hojnie nadziać ciasto

Zapomnij o długich przygotowaniach na święta. Droga na skróty wcale nie musi wiązać się z podaniem gotowców czy nudnych potraw, a wręcz przeciwnie. Właśnie dlatego, zamiast mozolnie zawijać krokiety, postaw na chrupiący zamiennik z ciasta francuskiego. Wystarczy zadbać aromatyczny farsz i dodatek do barszczu gotowy.

Na wigilijnym stole pojawia się wiele obłędnych dań i przystawek. Klasykę warto jednak urozmaicić, a doskonale sprawdzi się tu... ciasto francuskie. Sklepowy produkt można wykorzystać na wiele smakowitych sposobów, ale ten z obłędnym farszem dopełni każdy barszcz i nie tylko. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Zamiennik krokietów przy którym się nie napracujesz, a równie dobrze smakuje

Jednym z kultowych dań wigilijnych są oczywiście krokiety. W wielu domach serwowane są z kapustą i grzybami, pieczarkami, a czasami innymi kolorowymi farszami np. serowym czy szpinakowym. Klasyka jest jednak czasochłonna i pochłania w kuchni sporo energii. Warto zatem w te święta rozważyć nieco szybszą i łatwiejszą wersję, która równie dobrze smakuje z barszczem. Mowa tu oczywiście o cieście francuskim. 

Krokiety łatwo można zastąpić pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta. To równie smaczna i ciekawa alternatywa, która znacznie usprawni wigilijne przygotowania. Ważnym szczegółem jest oczywiście farsz - tu warto dołożyć wszelkich starań, by całość smakowała rewelacyjnie. 

Przepis na wigilijne paszteciki, czyli ciekawy zamiennik krokietów 

Składniki: 

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
  • cebula,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 20 g grzybów suszonych (podgrzybków lub borowików),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i mielony pieprz do smaku,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź je, zachowaj wodę i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pieczarki obierz lub dokładnie wyszoruj z piachu - grzyby pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę. 
  3. Do garnka wrzucamy kapustę, zalewamy 100 ml wody i gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem przez 20 minut. 
  4. Grzyby, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę wrzuć na patelnie z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. 
  5. Do odparowanych grzybów dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  6. Ciasto francuskie rozłóż na blacie i pokrój w kwadraty. Na każdą porcję układaj farsz z kapusty i grzybów. Rogi zagnaj do środka, tworząc sakiewki. Można postawić też na rulony lub przykrycie drugim arkuszem ciasta. Całość posmaruj jajkiem i np.posyp kminkiem.
  7. Paszteciki piecz w 200 stopniach przez 25 minut. 
Więcej o: