Na wigilijnym stole pojawia się wiele obłędnych dań i przystawek. Klasykę warto jednak urozmaicić, a doskonale sprawdzi się tu... ciasto francuskie. Sklepowy produkt można wykorzystać na wiele smakowitych sposobów, ale ten z obłędnym farszem dopełni każdy barszcz i nie tylko.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Zamiennik krokietów przy którym się nie napracujesz, a równie dobrze smakuje
Jednym z kultowych dań wigilijnych są oczywiście krokiety. W wielu domach serwowane są z kapustą i grzybami, pieczarkami, a czasami innymi kolorowymi farszami np. serowym czy szpinakowym. Klasyka jest jednak czasochłonna i pochłania w kuchni sporo energii. Warto zatem w te święta rozważyć nieco szybszą i łatwiejszą wersję, która równie dobrze smakuje z barszczem. Mowa tu oczywiście o cieście francuskim.
Krokiety łatwo można zastąpić pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta. To równie smaczna i ciekawa alternatywa, która znacznie usprawni wigilijne przygotowania. Ważnym szczegółem jest oczywiście farsz - tu warto dołożyć wszelkich starań, by całość smakowała rewelacyjnie.
Przepis na wigilijne paszteciki, czyli ciekawy zamiennik krokietów
Składniki:
- 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
- cebula,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 20 g grzybów suszonych (podgrzybków lub borowików),
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól i mielony pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia odcedź je, zachowaj wodę i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pieczarki obierz lub dokładnie wyszoruj z piachu - grzyby pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę.
- Do garnka wrzucamy kapustę, zalewamy 100 ml wody i gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem przez 20 minut.
- Grzyby, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę wrzuć na patelnie z odrobiną rozgrzanego tłuszczu.
- Do odparowanych grzybów dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie i pokrój w kwadraty. Na każdą porcję układaj farsz z kapusty i grzybów. Rogi zagnaj do środka, tworząc sakiewki. Można postawić też na rulony lub przykrycie drugim arkuszem ciasta. Całość posmaruj jajkiem i np.posyp kminkiem.
- Paszteciki piecz w 200 stopniach przez 25 minut.