Mandarynkowiec z receptury Ewy Wachowicz to świąteczny hit. Przy tym cieście nawet sernik babuni wydaje się mdły

Skoro Wigilia, to muszą być też ciasta. W każdym domu repertuar jest dość podobny. Pojawić musi się sernik i ciasto piernikowe. Jeśli chcesz nieco uciec od klasyki i zaskoczyć swoich gości, wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na znakomitego mandarynkowca. Ciasto to idealnie łączy słodycz z nutami cytrusowymi.

Marzy ci się wyjątkowy deser świąteczny? A może nie przepadasz za słodkimi jak ulepek ciastami? Mandarynkowiec z przepisu Ewy Wachowicz jest idealną odpowiedzią na te pytania. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak zapadnie w pamięć na długo. 

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Składniki:

  • 7 mandarynek,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy,
  • polewa czekoladowa do dekoracji,
  • garść migdałów łuskanych.

Bożonarodzeniowy mandarynkowiec z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie

  1. Mandarynki bez obierania wsadzamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie odcedzamy je z wody i pozostawiamy do wystudzenia. 
  2. Ostudzone mandarynki, razem ze skórką, miksujemy na gładki "dżem".
  3. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
  4. Do suchych składników wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy 1,5 szklanki mandarynkowego musu. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Utarte ciasto bez grudek przelewamy do tortownicy lub blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (opcjonalnie może być mąka pszenna). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 40-45 minut.

Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy będzie już wystarczająco chłodne, możemy udekorować je polewą czekoladową. Polewamy nią ciasto wedle uznania, a następnie dekorujemy posiekanymi migdałami. By miały jeszcze lepszy smak, warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni. Będą rumiane i bardziej aromatyczne. Tak przygotowane ciasto zrobi furorę na wigilijnym stole i z pewnością będzie wyróżniać się na tle serników i pierników. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.