Lepsze od piernika i makowca. To ciasto wygrywa biblijnym owocem i puszystą jak chmurka masą

Marzysz o idealnych świętach? Postaw na kultowe, trzywarstwowe ciasto, które nigdy się nie nudzi. Idealnie zastąpi klasycznego makowca i babcine placki. Sekret tkwi w smacznych warstwach i puszystym jak chmurka kremie. Królują tu biblijne owoce i solidna porcja orzechów.

Święta bez domowych łakoci i wypieków nie mają racji bytu. Właśnie dlatego warto przygotować jedno z naszych wyjątkowych ciast. Specjał z trzema piętrami nie ma konkurencji - jest idealnie puszysty, słodki i pięknie się prezentuje. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Bez tego ciasta wigilia będzie nudna. Furorę robi dodatek biblijnych owoców

Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, ale i hojnie zastawiony stół, który dosłownie ugina się od tradycyjnych dań i łakoci. Warto pamiętać także o słodkich recepturach idealnie odtwarzający zimowy i świąteczny klimat. Na liście nie powinno zabraknąć piernika, makowca czy kruchych ciasteczek, jednak prawdziwym fenomenem jest trzywarstwowe ciast z dodatkiem biblijnych owoców.

Tu główną rolę grają idealne piętra i biblijne owoce, które nadają charakteru niemal każdemu kęsowi. Mowa tu rzecz jasna o figach, które nie tylko pięknie się zaprezentują na świątecznym stole, ale i dadzą charakterystyczny, słodki posmak. 

Warstwowe ciasto z biblijnymi owocami - idealne na bożonarodzeniowy stół 

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka duże,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 5 łyżek oleju,
  • 5 łyżek wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 

  • 6 żółtek,
  • 300 g masła,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki na wierzch:

  • 200 g drobno pokrojonych suszonych fig,
  • 200 g rodzynek,
  • 100 g orzechów np. włoskich lub laskowych,
  • 100 g ulubionych mielonych orzechów,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 6 białek,
  • 6 łyżek cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od naszej biszkoptowej bazy. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Całość cały czas miksuj. 
  2. Teraz stopniowo dolewaj wodę i olej. Na koniec mąka, proszek do pieczenia, kakao i wszystko starannie mieszamy szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 20 minut w 180 stopniach.
  3.  Figi zalej gorącą wodą, a gdy zmiękną pokrój na mniejsze kawałki. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, bakalie i figi. Delikatnie całość zamieszaj i piecz podobnie jak biszkoptowy spód. 
  4. Gdy nasze obie warstwy wystygną pora na nasz krem. 
  5. Do miski wlej sześć żółtek - ubij je na jasną masę, stopniowo dodając cukier. W osobnym naczyniu utrzyj masło - krem z nabiału stopniowo dodawaj do kremu z żółtek. Całość powinna być jasna i puszysta. 
  6. Na koniec wyłóż krem na biszkopt, rozsmaruj ładnie i przykryj bakaliowym blatem z dodatkiem fig. Ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.