Święta bez domowych łakoci i wypieków nie mają racji bytu. Właśnie dlatego warto przygotować jedno z naszych wyjątkowych ciast. Specjał z trzema piętrami nie ma konkurencji - jest idealnie puszysty, słodki i pięknie się prezentuje.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Bez tego ciasta wigilia będzie nudna. Furorę robi dodatek biblijnych owoców
Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, ale i hojnie zastawiony stół, który dosłownie ugina się od tradycyjnych dań i łakoci. Warto pamiętać także o słodkich recepturach idealnie odtwarzający zimowy i świąteczny klimat. Na liście nie powinno zabraknąć piernika, makowca czy kruchych ciasteczek, jednak prawdziwym fenomenem jest trzywarstwowe ciast z dodatkiem biblijnych owoców.
Tu główną rolę grają idealne piętra i biblijne owoce, które nadają charakteru niemal każdemu kęsowi. Mowa tu rzecz jasna o figach, które nie tylko pięknie się zaprezentują na świątecznym stole, ale i dadzą charakterystyczny, słodki posmak.
Warstwowe ciasto z biblijnymi owocami - idealne na bożonarodzeniowy stół
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka duże,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 5 łyżek oleju,
- 5 łyżek wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 6 żółtek,
- 300 g masła,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na wierzch:
- 200 g drobno pokrojonych suszonych fig,
- 200 g rodzynek,
- 100 g orzechów np. włoskich lub laskowych,
- 100 g ulubionych mielonych orzechów,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 6 białek,
- 6 łyżek cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od naszej biszkoptowej bazy. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Całość cały czas miksuj.
- Teraz stopniowo dolewaj wodę i olej. Na koniec mąka, proszek do pieczenia, kakao i wszystko starannie mieszamy szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy i piecz 20 minut w 180 stopniach.
- Figi zalej gorącą wodą, a gdy zmiękną pokrój na mniejsze kawałki. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, bakalie i figi. Delikatnie całość zamieszaj i piecz podobnie jak biszkoptowy spód.
- Gdy nasze obie warstwy wystygną pora na nasz krem.
- Do miski wlej sześć żółtek - ubij je na jasną masę, stopniowo dodając cukier. W osobnym naczyniu utrzyj masło - krem z nabiału stopniowo dodawaj do kremu z żółtek. Całość powinna być jasna i puszysta.
- Na koniec wyłóż krem na biszkopt, rozsmaruj ładnie i przykryj bakaliowym blatem z dodatkiem fig. Ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe!