Zupa z karpia, choć niektórych może wcale nie zachęcać, jest zaskakująco smaczna i sycąca. Jej ogromną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale również fakt, że można wykorzystać całą rybę. Marzysz, aby Wigilia minęła w duchu zero waste? Ta propozycja sprawdzi się idealnie. Przygotuj się jednak na czasochłonne filetowanie.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Składniki:
- 1 cały karp,
- 4 głowy karpia,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1 seler,
- 1 cebula biała,
- 6 ziemniaków,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- gałka muszkatołowa w ilości do smaku,
- sól i pieprz w ilości do smaku,
- olej do smażenia.
Zupa rybna z karpia. Podasz ją na początku Wigilii, a zniknie z garnka do końca imprezy
- Karpia filetujemy, a następnie obieramy ze skóry.
- Korpus i głowy, które pozostały po filetowaniu, wrzucamy do garnka razem ze skórami. Zalewamy karpia wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wywar gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem.
- Po około godzinie przecedzamy wywar i wlewamy do innego garnka.
- Wszystkie warzywa, w tym każdy składnik włoszczyzny, obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę. Po kolei wrzucamy warzywa na patelnię, podsmażamy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do wywaru rybnego.
- Filety z karpia kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
- Całość gotujemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę solą i pieprzem wedle smaku, oraz zabielamy śmietanką.
Tak przygotowaną zupę można dodatkowo udekorować tuż przed podaniem natką pietruszki lub koperkiem. O tej porze trudno znaleźć świeże zioła, dlatego też doskonale sprawdzą się te mrożone. Należy również pamiętać, że zupa rybna z karpia jest naprawdę sycąca. Lepiej więc na początek podać gościom jej niewielką ilość, by spróbowali jeszcze innych potraw. Smacznego!