Byłam pewna, że nikomu nie zasmakuje. Tymczasem rodzina błaga mnie, bym robiła tę nietypową zupę na każde święta

Barszcz czerwony z uszkami i aromatyczna grzybowa z makaronem to już klasyka gatunku. Przynajmniej jedna z tych opcji znajduje się na większości wigilijnych stołów w Polsce. Po wielu latach taki zestaw może się znudzić, dlatego w tym roku postaw na nowości. Zupa rybna z karpia będzie idealną propozycją, szczególnie jeśli lubisz ryby.

Zupa z karpia, choć niektórych może wcale nie zachęcać, jest zaskakująco smaczna i sycąca. Jej ogromną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale również fakt, że można wykorzystać całą rybę. Marzysz, aby Wigilia minęła w duchu zero waste? Ta propozycja sprawdzi się idealnie. Przygotuj się jednak na czasochłonne filetowanie. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Składniki:

  • 1 cały karp,
  • 4 głowy karpia,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 1 cebula biała,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • gałka muszkatołowa w ilości do smaku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej do smażenia.

Zupa rybna z karpia. Podasz ją na początku Wigilii, a zniknie z garnka do końca imprezy

  1. Karpia filetujemy, a następnie obieramy ze skóry.
  2. Korpus i głowy, które pozostały po filetowaniu, wrzucamy do garnka razem ze skórami. Zalewamy karpia wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wywar gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem. 
  3. Po około godzinie przecedzamy wywar i wlewamy do innego garnka.
  4. Wszystkie warzywa, w tym każdy składnik włoszczyzny, obieramy, czyścimy i kroimy w kostkę. Po kolei wrzucamy warzywa na patelnię, podsmażamy na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do wywaru rybnego.
  5. Filety z karpia kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
  6. Całość gotujemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę solą i pieprzem wedle smaku, oraz zabielamy śmietanką.

Tak przygotowaną zupę można dodatkowo udekorować tuż przed podaniem natką pietruszki lub koperkiem. O tej porze trudno znaleźć świeże zioła, dlatego też doskonale sprawdzą się te mrożone. Należy również pamiętać, że zupa rybna z karpia jest naprawdę sycąca. Lepiej więc na początek podać gościom jej niewielką ilość, by spróbowali jeszcze innych potraw. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.