• Link został skopiowany

Co na obiad w Boże Narodzenie? Weź karkówkę i dwa dodatki - jeden na pewno masz w lodówce

Zastanawiasz się, co podać na uroczystym bożonarodzeniowym obiedzie? Jeśli nie chcesz serwować gościom resztek z Wigilii, postaw na pyszną, soczystą pieczeń z karkówki wieprzowej. Będzie rozpływać się w ustach, dzięki dwóm specjalnym dodatkom. Jeden jest w dosłownie każdej polskiej lodówce.
Pieczeń świąteczna
gkrphoto /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Karkówka pieczona to idealny pomysł na świąteczny obiad. Jednak przepis, który chcemy wam zdradzić, to nie taka ot, zwyczajna karkówka upieczona w piekarniku. Ta pieczeń jest delikatna, soczysta i rozpływa się u ystach - nie musisz nawet jej grzyźć - wystarczy rozdrobnić językiem. Jaki jest sekret jej smaku? Dwa dodatki - ketchup oraz uwielbiamy przez wielu ciemny, gazowany napój, czyli cola. Do tego czosnek i przyprawy i najlepszy świąteczny obiad gotowy.

Zobacz wideo

Rozpływająca się w ustach karkówka na świąteczny obiad

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • 1,5 szklanki coli
  • 1 szklanka ketchupu - ostrego lub łagodnego, jak wolisz
  • solanka do wymoczenia mięsa - opcjonalnie

Sposób wykonania:

  1. Jeśli chcesz wymoczyć w solance, zacznij co najmniej 36 godzin wcześniej. Doba w zasadzie także będzie odpowiednim czasem jednak marynowanie wieprzowiny w solance może trwać nawet trzy dni. Solankę zrobisz z następujących proporcji - na cztery litry wody przypada jedna pełna szklanka soli. Plus przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i majeranek. 
  2. Karkówkę osusz i natrzyj przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym i roztartym z cebulą. 
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i na mocnym ogniu obsmaż mięso z każdej strony, by się zamknęło - dzięki temu karkówka będzie dużo bardziej soczysta. 
  4. Cebulę pokrój w piórka i połóż do naczynia żaroodpornego. Następnie dodaj karkówkę, szklankę ketchupu oraz colę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Karkówkę piecz przez ok. 60-70 minut. Podczas pieczenia możesz co jakiś czas podlewać mięso sosem.

Taka karkówka to wymarzony obiad nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także na każdą mniejszą lub większą uroczystość. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać odrobinę whisky - wówczas danie nabierze bardziej wytrawnego charakteru.

Więcej o: