Często szukamy pomysłów na pożywny i szybki posiłek, który będzie nadawał się dla całej rodziny. Jajka są jednym z lepszych pomysłów, ponieważ są świetnym źródłem białka, witamin i kwasów omega-3. Jeśli sałatka ma też inne dodatki, tym bardziej może być dobrym urozmaiceniem diety.
Proste i smaczne rozwiązania od zawsze cieszą się popularnością. Sałatki jajeczne to coś, co pasuje nie tylko do pieczywa. Jeśli jajko będzie bardzo drobno posiekane, może być także farszem np. do pieczarek. Taka sałatka świąteczna świetnie komponuje się też np. z kawałkiem pieczonego schabu lub szynki. Można ją zatem podawać na różne sposoby i za każdym razem cieszyć się innym rozwiązaniem.
Nie jest też skomplikowana, więc jej przygotowanie nie pochłania dużo czasu. Jest to zatem dobre rozwiązanie dla każdego, kto nie dysponuje czasem na długie gotowanie.
Sałatka jajeczna na święta może mieć wiele różnych postaci. Czasem te najbardziej klasyczne przepisy są najlepsze, bo pasuje do nich wiele różnych dodatków. Ważne, by zadbać o dobrej jakości produkty, a jajka starać się kupować z wolnego wybiegu.
Składniki:
Wykonanie:
Jajka pokroić drobno (albo przecisnąć przez kółko do krojenia jajek lub do krojenia warzyw do sałatek). Szczypiorek lub cebulkę dymkę posiekać drobno. Dodać sól, pieprz i łyżeczkę oliwy. Doprawić dodając pół łyżeczki musztardy i majonez w ilości takiej, by całość nim nie ociekała. Lepiej dodać mniej i potem dołożyć. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Jajko i ryba to od zawsze dobrzy partnerzy. Dla osób, które jedzą mięso oraz wegetarian jedzących ryby to bardzo pożywny posiłek. Taka jajeczna sałatka jest idealnym pomysłem na zapakowanie do pudełka i zabranie do pracy.
Składniki:
Wykonanie:
Jajka pokroić w kostkę (albo przecisnąć przez kółko do krojenia jajek lub do krojenia warzyw do sałatek). Szczypiorek posiekać i dołożyć. Paprykę pokroić w cienkie piórka, a je następnie w kostkę i dodać. Doprawić solą i pieprzem, dolać pół łyżeczki oliwy, jedną łyżeczkę musztardy i 2 łyżki majonezu. Dodać tuńczyka. Wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Sałatka żydowska to idealna propozycja na święta. Jest prosta i świetnie komponuje się ze sztuką mięsa. Może być także po prostu podawana z pieczywem. Jak zrobić sałatkę jajeczną w takiej postaci?
Składniki na sałatkę żydowską:
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, a ziemniaki tak, by nie były surowe, ale też by się nie rozpadały. Jedno i drugie pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i dodać. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Niewiele jest tak prostych, smacznych i skutecznych potraw jak sałatka jajeczna. Przepisy na nią zależą tylko od naszych pomysłów i tego, co będziemy chcieli dodać do środka lub jakie zaserwować dodatki. Można z powodzeniem robić różne jej wariacje, np.: