• Link został skopiowany

Dalej nie wiesz, co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Ta lista i przepisy cię uratują!

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? To pytanie, które w niemal każdym domu pojawia się co roku. Co zrobić, by dalej było tradycyjnie, ale i nowocześnie? Podpowiadamy różne rozwiązania.
Dalej nie wiesz, co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Ta lista i przepisy cię uratują! Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Choć w święta najważniejsze jest spotkanie z rodziną, to jednak zawsze szukamy jakichś innowacyjnych rozwiązań, by te spotkania były wyjątkowe. Na stole pojawiają się więc przepiękne stroiki i ulubione potrawy. I choć jest to wydarzenie występujące tylko raz w roku, to i tak ciągle szukamy nowych rozwiązań kulinarnych.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? To pytanie, które pojawia się w naszej głowie z reguły co najmniej miesiąc wcześniej. Na stole w Wigilię zwykle pojawia się dwanaście tradycyjnych potraw, czyli przeważnie:

  1. barszcz wigilijny z uszkami lub zupa grzybowa;
  2. pierogi z kapustą i grzybami;
  3. kapusta z grochem;
  4. karp pod różnymi postaciami;
  5. ryba po grecku;
  6. śledź w oleju z cebulką i gorczycą lub śledź w śmietanie;
  7. kluski z makiem lub kutia;
  8. makowiec;
  9. kompot z suszonych owoców;
  10. sos grzybowy;
  11. sałatka;
  12. sernik.

Co ugotować na święta?

Są osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Wigilia tradycyjnie ich nie zawiera - poza rybą. Nie ma jednak żadnych przeszkód, by w pozostałe dwa dni świąt podać naszej rodzinie mięso pod jakąś postacią. Zastanawiając się więc nad tym, co ugotować na święta, może warto rozważyć pieczoną szynkę. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • szynka myszka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • 2 średnie cebule,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju.

Wykonanie:

Szynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do rynienki lub naczynia żaroodpornego - ważne, by miało ono pokrywę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zioła rozetrzeć w dłoni i obsypać nimi mięso. Dodać sól i pieprz oraz olej. Mięso natrzeć wszystkim równomiernie w naczyniu. Zostawić na noc w marynacie. Następnego dnia dolać około centymetra wody, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i grzanie góra-dół i piec przez ok. 120 min. Ostatnie 10 min można piec bez przykrycia, by zrumienić skórkę.

Co dobrego na święta można przygotować? Aromatyczny sos jako dodatek

Co dobrego zrobić na święta? Niezależnie od tego, czy mówimy o Wigilii, czy o którymś innym dniu świąt, do niektórych potraw może być przydatny sos. Można go użyć np. do pierogów z kapustą i grzybami, ryby, kapusty z grochem lub mięsa. 

Składniki:

  • 80 g suszonych grzybów,
  • 2 śmietany kremówki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka masła, sól.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Grzyby zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 min. Przed namoczeniem można je pokruszyć na mniejsze kawałki lub zostawić w takiej wielkości, w jakiej są ususzone. Cebulę przełożyć do garnuszka, dodać odcedzone grzyby, mleko i śmietanę. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje.

A co gotować na święta, gdy mamy w rodzinie wegan lub wegetarian?

Dla osób, które poza Wigilią jedzą mięso, temat może być bardzo trudny, ale jest tak naprawdę tylko pozornie. Oczywiście dobrze jest zastanowić się, co gotować na święta, gdy mamy gości o zróżnicowanych preferencjach kulinarnych z przyczyn zdrowotnych czy jakichkolwiek innych, ale w przypadku wegan i wegetarian nie jest to wcale takie trudne. Zawsze odpowiednie będą różnego rodzaju kotlety warzywne, makarony z dodatkami, sałatki warzywne i owocowe. Poza tym świetnie sprawdzi się wegański bigos czy pieczeń z ciecierzycy. Skorzysta na tym zarówno osoba, która je mięso jak i ta, która go nie spożywa, ponieważ jest to również świetny dodatek do dań mięsnych

Więcej o: