Choć w święta najważniejsze jest spotkanie z rodziną, to jednak zawsze szukamy jakichś innowacyjnych rozwiązań, by te spotkania były wyjątkowe. Na stole pojawiają się więc przepiękne stroiki i ulubione potrawy. I choć jest to wydarzenie występujące tylko raz w roku, to i tak ciągle szukamy nowych rozwiązań kulinarnych.
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? To pytanie, które pojawia się w naszej głowie z reguły co najmniej miesiąc wcześniej. Na stole w Wigilię zwykle pojawia się dwanaście tradycyjnych potraw, czyli przeważnie:
Są osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Wigilia tradycyjnie ich nie zawiera - poza rybą. Nie ma jednak żadnych przeszkód, by w pozostałe dwa dni świąt podać naszej rodzinie mięso pod jakąś postacią. Zastanawiając się więc nad tym, co ugotować na święta, może warto rozważyć pieczoną szynkę. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do rynienki lub naczynia żaroodpornego - ważne, by miało ono pokrywę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zioła rozetrzeć w dłoni i obsypać nimi mięso. Dodać sól i pieprz oraz olej. Mięso natrzeć wszystkim równomiernie w naczyniu. Zostawić na noc w marynacie. Następnego dnia dolać około centymetra wody, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i grzanie góra-dół i piec przez ok. 120 min. Ostatnie 10 min można piec bez przykrycia, by zrumienić skórkę.
Co dobrego zrobić na święta? Niezależnie od tego, czy mówimy o Wigilii, czy o którymś innym dniu świąt, do niektórych potraw może być przydatny sos. Można go użyć np. do pierogów z kapustą i grzybami, ryby, kapusty z grochem lub mięsa.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Grzyby zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 min. Przed namoczeniem można je pokruszyć na mniejsze kawałki lub zostawić w takiej wielkości, w jakiej są ususzone. Cebulę przełożyć do garnuszka, dodać odcedzone grzyby, mleko i śmietanę. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Dla osób, które poza Wigilią jedzą mięso, temat może być bardzo trudny, ale jest tak naprawdę tylko pozornie. Oczywiście dobrze jest zastanowić się, co gotować na święta, gdy mamy gości o zróżnicowanych preferencjach kulinarnych z przyczyn zdrowotnych czy jakichkolwiek innych, ale w przypadku wegan i wegetarian nie jest to wcale takie trudne. Zawsze odpowiednie będą różnego rodzaju kotlety warzywne, makarony z dodatkami, sałatki warzywne i owocowe. Poza tym świetnie sprawdzi się wegański bigos czy pieczeń z ciecierzycy. Skorzysta na tym zarówno osoba, która je mięso jak i ta, która go nie spożywa, ponieważ jest to również świetny dodatek do dań mięsnych