Ciasto lion to jeden z najbardziej uwielbianych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zarówno smakowy, jak i wizualny, jest naprawdę wyszukany.
Co wyjątkowego ma w sobie ciasto lion? Przepis na ciasto lion jest znany już od dawna, a mimo to nadal wiedzie prym w gronie najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych deserów. Jego sekret tkwi w idealnie dobranych składnikach. Ciasto lion łączy w sobie kruchy spód i kremową masę, której smak uzupełniony jest słodkim i ciągnącym karmelem lub mleczną czekoladą. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto lion jest jeszcze słodsze i ma bardziej wyrazisty smak. Mimo tego, że ciasto lion wygląda bardzo efektownie i jest nieziemsko smaczne, jego przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Najwięcej czasu zajmuje z reguły procedura chłodzenia ciasta lion w lodówce i konieczność czekania ze skosztowaniem smakowitego deseru. A jak wiadomo — czekanie jest najtrudniejsze.
Poniżej podstawowy przepis na ciasto lion bez pieczenia. Na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm będziesz potrzebować następujących składników:
Spód:
Dekoracja
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Masło rozpuszczamy na patelni i studzimy. Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze i łączymy z masłem. Formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej spód ciasta, dokładnie uklepując. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W czasie, gdy spód naszego ciasta lion będzie się chłodził, przygotowujemy masę. W mikserze ubijamy miękkie masło, masę kajmakową i serek mascarpone na jednolity, puszysty krem. Dodajemy posiekane orzechy ziemne i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy równomiernie na schłodzonym spodzie. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku z łyżką oleju. Polewamy wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także dwój pokrojonych na kawałki batoników Lion. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, aby dobrze stężało.
Kolejny przepis na ciasto lion — jak przygotować? Modyfikacji przepisu podstawowego na ciasto lion jest wiele, zatem każdy na pewno znajdzie idealną dla siebie opcję. Jedni przygotowują ciasto lion z masą kajmakową, inni z masą krówkową. Niektórzy polewają ciasto roztopioną czekoladą, inni dodają karmel. Ile osób, tyle propozycji, dlatego nie ma obaw, że coś pójdzie nie tak — nasz przepis możemy zmieniać i modyfikować, jednak spójnym elementem zawsze jest smakowe nawiązanie do popularnych batoników. Nasza druga propozycja to ciasto lion z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Okrągłą formę (średnica 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż warstwą herbatników, następnie połóż masę kajmakową i drugą warstwę herbatników. Odlej ok. ½ szklanki mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj w rondelku. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli dodawaj do niego proszek budyniowy rozpuszczony w mleku. Chwilę pogotuj, a następnie odłóż do przestudzenia. Do misy miksera włóż miękkie masło i ubijaj do momentu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Ubijaj masę do momentu, aż będzie gładka i jednolita. Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki, a następnie przykryj kolejną (ostatnią) warstwą herbatników. Pozostałą masę budyniową zmiksuj z masłem orzechowym i wyłóż na wierzch ciasta. Posyp orzechami (część możesz posiekać, a część zostawić w całości). W rondelku rozpuść czekoladę z olejem. Polej wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka