Ciasto lion - ulubiony batonik w wersji maxi, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil

Ciasto lion jest inspirowane znanymi batonikami i powstało z myślą o osobach, które delektują się ich smakiem w sposób wyjątkowy. Ciasto lion to prawdziwa uczta dla wszystkich łasuchów, a dobrze przemyślane połączenie smaków sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia.

Ciasto lion to jeden z najbardziej uwielbianych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zarówno smakowy, jak i wizualny, jest naprawdę wyszukany.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Ciasto lion — przepis, który pokocha każdy łasuch

Co wyjątkowego ma w sobie ciasto lion? Przepis na ciasto lion jest znany już od dawna, a mimo to nadal wiedzie prym w gronie najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych deserów. Jego sekret tkwi w idealnie dobranych składnikach. Ciasto lion łączy w sobie kruchy spód i kremową masę, której smak uzupełniony jest słodkim i ciągnącym karmelem lub mleczną czekoladą. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto lion jest jeszcze słodsze i ma bardziej wyrazisty smak. Mimo tego, że ciasto lion wygląda bardzo efektownie i jest nieziemsko smaczne, jego przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Najwięcej czasu zajmuje z reguły procedura chłodzenia ciasta lion w lodówce i konieczność czekania ze skosztowaniem smakowitego deseru. A jak wiadomo — czekanie jest najtrudniejsze. 

Ciasto lion bez pieczenia — podstawowy przepis

Poniżej podstawowy przepis na ciasto lion bez pieczenia. Na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm będziesz potrzebować następujących składników:

Spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła
  • Masa:
  • puszka masy kajmakowej (400 g)
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 100 g masła 
  • 100 g orzechów ziemnych

Dekoracja

  • 100 g czekolady mlecznej 
  • łyżka oleju 
  • 2 batoniki Lion (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Masło rozpuszczamy na patelni i studzimy. Herbatniki rozdrabniamy np. w malakserze i łączymy z masłem. Formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej spód ciasta, dokładnie uklepując. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W czasie, gdy spód naszego ciasta lion będzie się chłodził, przygotowujemy masę. W mikserze ubijamy miękkie masło, masę kajmakową i serek mascarpone na jednolity, puszysty krem. Dodajemy posiekane orzechy ziemne i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy równomiernie na schłodzonym spodzie. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku z łyżką oleju. Polewamy wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także dwój pokrojonych na kawałki batoników Lion. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, aby dobrze stężało.    

Ciasto lion — jak przygotować według zmodyfikowanego przepisu?

Kolejny przepis na ciasto lion — jak przygotować? Modyfikacji przepisu podstawowego na ciasto lion jest wiele, zatem każdy na pewno znajdzie idealną dla siebie opcję. Jedni przygotowują ciasto lion z masą kajmakową, inni z masą krówkową. Niektórzy polewają ciasto roztopioną czekoladą, inni dodają karmel. Ile osób, tyle propozycji, dlatego nie ma obaw, że coś pójdzie nie tak — nasz przepis możemy zmieniać i modyfikować, jednak spójnym elementem zawsze jest smakowe nawiązanie do popularnych batoników. Nasza druga propozycja to ciasto lion z masłem orzechowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • 250 g masy krówkowej 
  • opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 375 ml mleka 
  • garść orzechów ziemnych do dekoracji 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • łyżeczka oleju 

Przepis na ciasto lion — przygotowanie deseru krok po kroku

Okrągłą formę (średnica 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż warstwą herbatników, następnie połóż masę kajmakową i drugą warstwę herbatników. Odlej ok. ½ szklanki mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj w rondelku. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli dodawaj do niego proszek budyniowy rozpuszczony w mleku. Chwilę pogotuj, a następnie odłóż do przestudzenia. Do misy miksera włóż miękkie masło i ubijaj do momentu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Ubijaj masę do momentu, aż będzie gładka i jednolita. Połowę masy budyniowej wyłóż na herbatniki, a następnie przykryj kolejną (ostatnią) warstwą herbatników. Pozostałą masę budyniową zmiksuj z masłem orzechowym i wyłóż na wierzch ciasta. Posyp orzechami (część możesz posiekać, a część zostawić w całości). W rondelku rozpuść czekoladę z olejem. Polej wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.     

Zobacz też: Ciasta świąteczne. Wypróbuj koniecznie te przepisy. Uwaga: już po samym przeczytaniu nazwy cieknie ślinka

Więcej o: