Sałatka z makrelą - idealna propozycja na świąteczną przystawkę

Sałatka z makrelą to bardzo ciekawa propozycja na świąteczną przystawkę. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil, a idealne połączenie smaków sprawi, że Twoi domownicy i goście na pewno będą chcieli więcej. Jak przygotować wyśmienitą sałatkę z makrelą? Szczegóły poniżej.

Sałatka z makrelą może być przygotowana na różne sposoby. Sałatka z makrelą jest nie tylko smaczna, ale również bardzo pożywna, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. 

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sałatka z makrelą — składniki, które dobrze komponują się ze smakiem ryby

Z jakich składników powstaje pyszna sałatka z makrelą? Składniki użyte do przygotowania sałatki mogą mieć różnorodny charakter. Z jednej strony makrela wędzona jest bardzo charakterystyczna, więc dobrze łączyć ją z produktami o "neutralnym" smaku (np. ryż, jajka, ugotowane ziemniaki), które pozwolą na pełne wydobycie walorów smakowych ryby. Z drugiej jednak strony wiele osób preferuje połączenie w jednym daniu kilku produktów o wyrazistym smaku. Idąc tym tropem, wędzoną makrelę można połączyć np. z cebulą, kaparami czy nawet różnego rodzaju orzechami i ziarnami. Do makreli pasuje tak naprawdę wiele składników, dlatego wariacji na temat sałatki z makreli jest naprawdę dużo. Do sałatek z makrelą warto użyć soku z cytryny, ponieważ podkreśla on smak ryby oraz nadaje sałatce świeżości.  

Sałatka z makrelą — jak przygotować najprostszą wersję?

Najprostsza sałatka z makrelą — jak przygotować? W dzisiejszej kuchni wyszukane kombinacje smakowe są bardzo na topie, jednak w cenie zawsze jest także klasyka, czyli proste dania złożone z kilku łatwo dostępnych składników. Aby przygotować sałatkę z makreli w podstawowej wersji, będziesz potrzebować następujących składników:

  • makrela wędzona 
  • 2 jajka 
  • cebula czerwona lub biała
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makrelę oczyść ze skóry i ości, a następnie rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz do tego celu użyć np. widelca. Jajka ugotuj na twardo. Obierz z łupinek, a następnie pokrój w kostkę. Ogórki dokładnie opłucz z zalewy i pokrój. Cebulę obierz z łupin i pokrój na drobną kostkę. Jeżeli zależy Ci na łagodniejszym smaku, wybierz cebulę czerwoną. Wszystkie składniki sałatki z makrelą umieść w szklanej salaterce. Dodaj majonez według własnych preferencji, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sałatka z makrelą krok po kroku — wędzona makrela w towarzystwie ziemniaków

Kolejna sałatka z makrelą krok po kroku to sałatka z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Gotowane ziemniaki to częsty składnik sałatki, który wpływa nie tylko na walory smakowe, ale także sprawia, że danie jest bardziej sycące. Przygotuj następujące składniki:

  • makrela wędzona 
  • 3 średniej wielkości ziemniaki 
  • cebula czerwona lub biała
  • 2 jajka
  • mała puszka kukurydzy 
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku 
  • ½ pęczka koperku 

Sposób przygotowania:

Zacznij od ugotowania jajek i ziemniaków. W czasie, gdy jajka i ziemniaki będą się gotować, przygotuj rybę. Mięso dokładnie oddziel od skóry i ości i rozdrobnij np. za pomocą widelca. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj w drobną kostkę. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki umieść w szklanej misce. Dodaj majonez, sól i pieprz, a także drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw lub dodaj większa ilość majonezu.  

Co do sałatki z makrelą? Dodaj ryż i warzywa

Co do sałatki z makrelą? Nasza ostatnia propozycja to sałatka z makrelą z dodatkiem ryżu i warzyw. Ryż, podobnie jak ziemniaki — jest bardzo sycący, a jego smak fajnie komponuje się z wędzoną makrelą. Przygotuj następujące składniki:

  • wędzona makrela
  • 50 g ryżu białego 
  • ogórek 
  • mała puszka groszku konserwowego 
  • mała cebula 
  • papryka czerwona 
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku 
  • ½ pęczka koperku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na sałatkę. Makrelę dokładnie oddziel od skóry i ości. Mięso rozdrobnij za pomocą widelca. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. Ogórka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w szklanej salaterce. Dodaj majonez według uznania, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek, jeżeli go używasz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem lub dodaj większą ilość majonezu.

Zobacz też: Dla niej zawsze znajdę miejsce na stole. Buraki i śledź brzmią dziwnie? Zdziwisz się po spróbowaniu

Więcej o: