Co zrobić, aby mięso na święta nie było twarde i suche? Mamy na to sprawdzone sposoby!

Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia to jedno z najbardziej klasycznych dań na naszych stołach. Tradycja ich serwowania na świątecznych stołach sięga wielu wieków wstecz, a ich obecność na stołach miała wymiar nie tylko smakowy, ale także symboliczny. Pieczone mięsa na stole były synonimem obfitości i dobrobytu.

Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia to element wielowiekowej tradycji. Soczyste, aromatyczne mięso podane z ulubionymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.  

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Pieczone mięsa na święta - element wielowiekowej tradycji

Pieczone mięsa na święta serwowane są na polskich stołach już od wieków. Receptura przygotowania pysznych, aromatycznych i soczystych mięs pieczonych często jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa oraz procedurze pieczenia. Aby mięso było kruche i soczyste, warto poddać je wcześniejszemu marynowaniu. Do marynowania najczęściej używany jest olej lub oliwa, a także zioła i przyprawy, dzięki którym mięso nabiera jeszcze głębszego smaku. Ważny jest także sam proces pieczenia. Aby uzyskać optymalny smak, mięso należy piec powoli. Dzięki temu zachowamy soczystość w środku i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Jakiego rodzaju mięsa można piec? Najczęściej sięgamy po karkówkę, schab, gęś oraz indyka

Pieczone mięsa na święta - przepisy proste, a wybitne

Jak zrobić pieczone mięsa na święta? Przepisy na mięsa pieczone na święta to cała gama różnych propozycji, spośród których możemy wybrać tę, która najbardziej odpowiada naszym gustom smakowym. Pierwszy przepis to schab pieczony w marynacie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • kawałek schabu o wadze ok. 1,5 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek  

Sposób przygotowania:

Schab dokładnie umyj i osusz. W miseczce wymieszaj ze sobą trzy łyżki oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i tymianek. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso ze wszystkich stron, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Mięso wyjmij z lodówki na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5-2 godziny. Co ok. 30 minut polewaj mięso wytopionym tłuszczem. Schab pieczony możesz podawać np. z ziemniakami i ulubioną surówką.  

Pieczone mięsa na Boże Narodzenie - soczysta karkówka

Druga propozycja na pieczone mięsa na Boże Narodzenie to aromatyczna i soczysta karkówka. Karkówka bardzo często jest serwowana jako alternatywa dla tradycyjnego schabu, a jej przygotowanie jest równie proste. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1,5 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn 

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj ze sobą miód, musztardę, 2 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Karkówkę bardzo dokładnie natrzyj marynatą, a następnie odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed obróbką termiczną. Karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżką oleju. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5-2 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytopionym tłuszczem. Pieczoną karkówkę podziel na plastry. Podawaj np. z kaszą i warzywami.  

Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia - filet z indyka

Aromatyczne mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia można przygotować na wiele sposobów. Nasza ostatnia propozycja to pieczone filety z indyka z warzywami. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 filet z indyka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka umyj i osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kawałki podobnej wielkości. Paprykę umyj i również pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie obtocz w marynacie mięso i warzywa, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 50 minut. Pieczony filet z indyka dobrze smakuje z białym ryżem.  

Więcej o: