Co zaserwować swoim domownikom i gościom na świąteczny obiad? To jedno z najbardziej wykwintnych dań

Świąteczny obiad to danie absolutnie wyjątkowe. Święta Bożego Narodzenia celebrowane są w naszym kraju w sposób bardzo uroczysty. Spędzamy je w gronie rodziny i najbliższych, nic zatem dziwnego, że zależy nam na tym, aby świąteczny obiad był kwintesencją kulinarnych przygotowań do tego magicznego czasu. Co zaserwować? Podpowiadamy!

Świąteczny obiad gromadzi przy stołach całe rodziny. To wyjątkowy czas, który chcemy spędzać w miłej i uroczystej atmosferze. Jakie dania będą idealnie wpisywać się w ten magiczny czas?

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Obiad świąteczny - przepisy znane od lat. Na początek bigos myśliwski.

Co zaserwować na obiad świąteczny? Przepisy na wyjątkowe świąteczne dania często przekazywane są z pokolenia na pokolenie i są zarezerwowane właśnie na ten wyjątkowy czas w roku. Przykładem może być bigos myśliwski, który wielu osobom kojarzy się właśnie ze świętami i zimowymi wieczorami. Do przygotowania przepysznego bigosu świątecznego będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, ¾ łyżeczki kminku
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • ½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oleju 

Świąteczny obiad - przepis na bigos myśliwski krok po kroku 

Jak przygotować wyśmienity bigos na obiad świąteczny? Przepis na bigos myśliwski krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Krok 1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na kilka godzin. Gdy grzyby zmiękną, odsącz je z wody, a następnie ugotuj do miękkości i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj także pokrojone mięso, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3. Kapustę kiszoną dokładnie odsącz z zalewy i pokrój. Kapustę włóż do garnka. Dodaj także mięso z patelni wraz z cebulą. Całość zalej bulionem lub wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Krok 4. Do bigosu dodaj pokrojoną w paski kiełbasę i dopraw kminkiem. Wlej również wino i dopraw według uznania. W razie potrzeby dodaj większą ilość wody lub bulionu. Serwuj np. z ziemniakami lub z dodatkiem chleba. 

Mięso na obiad świąteczny - pieczona karkówka 

Jakie mięso na obiad świąteczny? W okresie świątecznym bardzo często serwujemy mięsa pieczone. Wiele osób rezerwuje przepisy na pieczone mięsa właśnie na tę jedyną okazję w roku. Nasza propozycja to pieczona karkówka. Jest to danie wyjątkowo soczyste i aromatyczne, a ponadto jego przygotowanie nie powinno nastręczyć trudności. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki słodkiej papryki 

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Natrzyj dokładnie mięso z każdej strony, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i umieść w piekarniku. Piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytopionym tłuszczem, dzięki czemu będzie idealnie soczyste. Przed podaniem mięso powinno "odpocząć" przez ok. 10 minut. Pieczoną karkówkę można podawać np. z kaszą i warzywami.

Pyszny obiad świąteczny - sekret tkwi w prostocie

Nasza ostatnia propozycja na pyszny obiad świąteczny to pieczony łosoś z dużą ilością koperku. Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 4 porcje filetów z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ½ pęczka koperku
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż np. na desce i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i lekko ostudź. Koperek drobno posiekaj. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. W małej miseczce wymieszaj ze sobą przestudzone masło, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Przygotowaną mieszanką posmaruj każdy kawałek łososia i odstaw na kwadrans. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Filety z łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut. Filet z łososia dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

Więcej o: