Świąteczny obiad gromadzi przy stołach całe rodziny. To wyjątkowy czas, który chcemy spędzać w miłej i uroczystej atmosferze. Jakie dania będą idealnie wpisywać się w ten magiczny czas?
Co zaserwować na obiad świąteczny? Przepisy na wyjątkowe świąteczne dania często przekazywane są z pokolenia na pokolenie i są zarezerwowane właśnie na ten wyjątkowy czas w roku. Przykładem może być bigos myśliwski, który wielu osobom kojarzy się właśnie ze świętami i zimowymi wieczorami. Do przygotowania przepysznego bigosu świątecznego będziesz potrzebować następujących składników:
Jak przygotować wyśmienity bigos na obiad świąteczny? Przepis na bigos myśliwski krok po kroku przedstawia się następująco:
Jakie mięso na obiad świąteczny? W okresie świątecznym bardzo często serwujemy mięsa pieczone. Wiele osób rezerwuje przepisy na pieczone mięsa właśnie na tę jedyną okazję w roku. Nasza propozycja to pieczona karkówka. Jest to danie wyjątkowo soczyste i aromatyczne, a ponadto jego przygotowanie nie powinno nastręczyć trudności. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Natrzyj dokładnie mięso z każdej strony, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i umieść w piekarniku. Piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytopionym tłuszczem, dzięki czemu będzie idealnie soczyste. Przed podaniem mięso powinno "odpocząć" przez ok. 10 minut. Pieczoną karkówkę można podawać np. z kaszą i warzywami.
Nasza ostatnia propozycja na pyszny obiad świąteczny to pieczony łosoś z dużą ilością koperku. Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Filety z łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż np. na desce i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i lekko ostudź. Koperek drobno posiekaj. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. W małej miseczce wymieszaj ze sobą przestudzone masło, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Przygotowaną mieszanką posmaruj każdy kawałek łososia i odstaw na kwadrans. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Filety z łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut. Filet z łososia dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.