Gotowanie nie dla wszystkich jest proste. Niektórzy potrzebują dokładnych przepisów, by przygotować konkretną potrawę. Inni zaś szukają nowych inspiracji i rozwiązań w kuchni. Niezależnie od motywacji, warto próbować nowych smaków, bądź starych smaków w nowej odsłonie.
Potrawy wigilijne kojarzą nam się w większości z barszczem z uszkami, zupą grzybową, pierogami z kapustą i grzybami czy karpiem pod różną postacią. W pewnym sensie więc co roku jemy to samo. Dlatego niektórzy chcą spróbować czegoś nowego albo po prostu podać określone danie w innej formie.
Nie można też zapominać, że są osoby, które z różnych powodów zdrowotnych czasem nie mogą jeść określonych potraw. Nie oznacza to jednak, że nie będą mogły spożywać połowy świątecznych dań. Wystarczy wykonać je w takiej formie, która będzie przyjazna dla określonej osoby niezależnie od tego, czy nie je mięsa, ma alergię na grzyby, czy cukrzycę lub inne schorzenie.
Niewiele jest tak aromatycznych potraw, jak te z suszonymi grzybami leśnymi. Nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale i cudownie smakują (warto jednak pamiętać, że zawsze można je zastąpić np. pieczarkami czy boczniakami). Wśród takich potraw wymienić można m.in.:
Jak zrobić najlepszy sos grzybowy, który będzie dobrze komponował się z wieloma świątecznymi daniami? Oto przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Namoczyć grzyby w mleku. Zeszklić cebulę na maśle. Zagotować grzyby w mleku na wolnym ogniu i na takim trzymać. Dodać cebulę i śmietany kremówki. Zmniejszyć ogień i gotować aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
W święta nie zapomina się także o słodyczach. Słodkości wigilijne, które także liczone są do dwunastu potraw, a które mogą też pełnić rolę deseru to:
Niewątpliwie wielkimi krokami zbliża się Wigilia. Lista potraw wigilijnych może być więc bardzo przydatna, by przygotować wszystkie tradycyjne dania, które już robiliśmy, bądź które będziemy robić po raz pierwszy. Poza tymi, które już zostały wymienione, można wskazać także na:
Jak widać, jest znacznie więcej potraw, które można określić klasycznymi czy tradycyjnymi, więc z łatwością można coś wybrać na swój własny stół wigilijny. Nawet bez unowocześniania potraw można zrobić tak, że np. jeśli co roku była u nas zupa grzybowa, to tym razem podać barszcz z uszkami, a zamiast smażonego karpia, takiego w galarecie.